Deze glutenvrije cake met appel en peer is een perfect ontbijt of gezond tussendoortje in de koude maanden van het jaar. Het fruit, de kruiden en bijvoorbeeld de amandelen die er in zitten zijn verwarmend.
Waarom glutenvrij?
Heel eerlijk? Eigenlijk is deze ontbijtcake met appel en peer gewoon per ongeluk glutenvrij, haha. Eén van mijn broers heeft coeliakie dus is het meteen een fijn recept voor hem, maar het is echt toeval. Ik dacht gewoon dat havermeel, amandelmeel en yoghurt een goede basis zouden zijn voor een vezelrijk ontbijt. Dat er geen gluten in zitten helpt wel bij de vertering wat vanuit de Chinese voedingsleer weer goed is. Dus niet alleen goed voor mijn broer maar ook voor mezelf. 🙂
Hoeveel kan ik hiervan eten?
Ik maak deze glutenvrije cake met appel en peer voor mezelf (hoewel ik wel op mijn man moet letten want die eet hem zo voor mijn neus weg). Ik eet 2 plakken als ontbijt en als ik nog trek krijg in de loop van de ochtend of middag een plak als tussendoortje. Ik vries ze geportioneerd in zodat ik een andere keer kan genieten. Leg de cake even onder de grill voordat je ze eet, dat is veel lekkerder! En thermisch verwarmend voor je lichaam. De kcal. en andere macro’s die ik in het recept noem zijn voor 1 plak cake.
Eten volgens de Chinese voedingsleer met Nederlandse producten
Ik eet al ruim 2 jaar (als ik dit schrijf) volgens de Chinese voedingsleer. Maar ik heb ook een opleiding tot gewichtsconsulent afgerond vanuit de Nederlandse voedingsleer. Ik combineer de wetenschappelijke voedingsleer met de Chinese, die veel meer kijkt naar hoe voeding verwerkt wordt in je lichaam. Het beste van 2 werelden! En jij kunt ook op deze manier gaan eten. Volg één of beide praktische cursussen:

Glutenvrije cake met appel en peer
keukenapparatuur
- 1 cakevorm
- 1 mengkom
- 1 handmixer
Ingrediënten
- 200 gram havermeel
- 100 gram amandelmeel
- 50 gram amandelen
- 350 ml. sojayoghurt
- 4 el. rozijnen
- 2 stuks appel en peer (zo'n 150 gram totaal)
- 1 tl. bakpoeder
- 2 el. koekkruiden (of Ceylon kaneel)
- 3 stuks eieren
- 2 el. honing
- 1 el. citroensap (kan ook prima zonder evt.)
- 1 snuf zout
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil en snij het fruit in blokjes, doe daar de helft van de koekkruiden bij en zet even weg.
- Pak een mengkom en meng alle droge ingrediënten behalve de amandelen en de rozijnen. Roer om en voeg daarna de honing, eieren en sojayoghurt eraan toe. Mix kort tot een gladde pasta.
- Snij de amandelen wat kleiner en voeg samen met de rozijnen en de stukjes fruit toe aan het beslag. Roer om zodat alles mooi verdeeld is.
- Vet het cakeblik in (je kunt ook bakpapierin de cakevorm leggen) en verdeel het beslag goed over de vorm.
- Zet de cake 55 minuten tot 60 minuten in de oven. Laat daarna een tijdje afkoelen/rusten nog in de cakevorm. Omdat het een yoghurtcake is blijft het wat nat, maar na het rusten zou hij wel goed gaar moeten zijn.