Als je me op Instagram volgt dan weet je dat ik nog maar sporadisch rauwe groenten eet. Ik eet namelijk volgens de Chinese voedingsleer en zorg er daarmee voor dat mijn spijsvertering optimaal kan werken en ik daarmee zoveel mogelijk energie uit voeding kan halen. Dit recept voor kool of sla uit de oven is daarmee een perfect alternatief voor de rauwe varianten van deze mooie groenten.
Wanneer kool en wanneer sla?
Van mei t/m oktober is kropsla in het seizoen. Op de foto zie je een bindsla uit de oven. Vanaf november kun je overstappen op bijvoorbeeld rodekool of witte kool. Deze koolsoorten kunnen wel rauw gegeten worden maar dat kost je spijsvertering en het verbrandingsproces in je lichaam erg veel energie. Om je lichaam lekker warm te houden en je verbranding te optimaliseren is het verstandiger om het te bereiden. Bovendien is het veel lekkerder!
Bijgerecht
Kool of sla uit de oven met een azijn-olijfoliemengsel, knoflook en gemolten kaas is werkelijk een feestje! Mijn voorproever en ik hebben er erg van genoten en baalde dat hij zo snel op was. Je gebruikt maar een paar ingrediënten maar toch is dit recept alles behalve saai! We hebben er nog wat gebakken aardappeltjes bij gegeten.

Kool of sla uit de oven
keukenapparatuur
- 1 knoflookpers
Ingredients
- 1 stuk kropsla of kool (ik heb een bindsla gebruikt)
- 2 tl. appelazijn
- 1 teen knoflook
- 2 el. goede olijfolie
- 40 gram geraspte kaas
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pers de knoflook en meng met de appelazijn en de olijfolie.
- Leg bakpapier op een ovenplaat. Snij de sla of de kool doormidden en leg met de snijkant naar boven op de ovenplaat.
- Giet het olie-azijnmengsel over de twee helften heen, zorg ervoor dat ook tussen de blaadjes wat van het mengsel komt. Strooi er nog wat peper naar smaak overheen en verdeel de geraspte kaas.
- Zet in de voorverwarmde oven voor zo'n 5 minuten bij kropsla en zo'n 10 minuten bij kool.