Op dit pinsa recept, vegetarisch met fruit, zit je echt te wachten! Vlees of vis mis je bij deze heerlijke, zomerse pinsa echt niet in ieder geval. Dus ook als je, net als ik, niet volledig vegetarisch eet is dit echt een aanrader.
Wat is een pinsa?
Een pinsa is het zusje van de pizza, ze is luchtiger, minder zout en minder calorierijk dan haar grote broer pizza. 😉 Je kunt de pinsa beleggen met wat je wilt natuurlijk, maar van origine wordt de pinsa wat lichter belegd dan een pizza. Er wordt geen of minder tomatensaus gebruikt en door de luchtige bodem wordt vaak gekozen voor lichtere toppings en verse ingrediënten.
Vegetarisch belegd
Deze keer heb ik de pinsa vegetarisch belegd. Met verse veldsla, een lactosevrije spread (beter voor de vertering in de Chinese voedingsleer), tomaatjes uit de oven en gegrild fruit.
Hoe kijkt de Chinese geneeskunde naar dit recept?
Ik meld tegenwoordig altijd in het recept waarom ik bepaalde keuzes heb gemaakt vanuit mijn traditionele Chinese eetpatroon. In dit geval heb ik bieslook gebruikt voor betere spijsvertering. Het fruit is gegrild zodat het beter verteerbaar is geworden, evenals het bereiden van de tomaten. De veldsla is wel rauw, maar als zomerrecept kan dat prima (en als kleine hoeveelheid). Zuivel is slijmvormend waardoor de qi-energie vertraagt of zelfs kan stagneren, daarom heb ik lactosevrije zuivelspread gebruikt, dan is die reactie minder of zelfs niet aanwezig. Vegetarisch eten (zeker als avondmaaltijd) is beter dan zware maaltijden met vlees. Geniet ervan!

Pinsa recept, vegetarisch met fruit
keukenapparatuur
- 1 bakblik met ovenpapier
- 1 ovenbestendig schaaltje
Ingrediënten
- 2 stuks pinsa (of grote)
- 3 el. lactosevrije zuivelspread
- 1 el. bieslook
- 1 stuk nectarine
- 200 gram tros cherrytomaatjes
- 2 handjes veldsla
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 1 el. zadenmix naar keuze
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Was de nectarine en tomaatjes en verwarm een grillpan (evt. met een beetje olie). Snij de nectarine(s) in plakjes en leg op de warme grillpan, grill ze net zo lang totdat je mooie grillstreepjes ziet.
- Pak een ovenbestendig schaaltje en leg daar de takjes cherrytomaten in (knip zo nodig kleiner). Verdeel er wat plantaardige olie over en peper naar smaak. Zet in de oven totdat je scheurtjes in de tomaatjes ziet. Dit zal ongeveer 10 minuten zijn. Haal ze dan uit de oven en zet apart.
- Bak de pinsa af als de oven voorverwarmd is, volgens verpakking.
- Beleg de pinsa dan met de zuivelspread, dan de bieslook, groenten, nectarine, zadenmix en uiteindelijk de Parmezaanse kaas.





