Dit recept is één van de redenen waarom ik flexitariër ben: sticky chicken uit de oven. Ik kan hier zo ontzettend van genieten en met af en toe vlees is helemaal niets mis. Vooral niet als je het biologisch koopt, dan zit er geen/minder antibiotica in het vlees bijvoorbeeld. Doordat we niet veel vlees eten mag het wat duurder zijn.
Kip vanuit de Chinese voedingsleer
Kip is verwarmend en valt met de zoete smaak onder het aarde-element. Het ondersteunt de maag en de milt waardoor het je spijsvertering bevordert, goed is tegen een slechte eetlust en verhoogt de jing-essence (kort gezegd is dat de kracht van je lichaam). Deze sticky chicken uit de oven bevat natuurlijk wel wat suikers door toevoeging van de honing en chilisaus bijvoorbeeld maar dat kan best een keer.
Als borrelhap of bij de Aziatische maaltijd
Je kunt deze sticky chicken uit de oven heerlijk uit het vuistje eten tijdens je volgende borrelavond. Natuurlijk kun je dan ook kiezen voor stukjes kipfilet of kippenvleugeltjes. Wij hebben deze drumsticks tijden een uitgebreide donderdagmiddagborrel gegeten. Maar ook weleens bij een heerlijke Aziatische maaltijd.

Sticky chicken uit de oven
keukenapparatuur
- 1 knoflookpers (of je snijdt de knoflook heel klein)
Ingrediënten
- 3 stuks drumsticks (of 400 gram kip)
Voor de marinade:
- 2 el. rijstolie
- 3 el. ketjap manis
- 1 el. chilisaus
- 1 tl. paprikapoeder
- 1 tl. gemberpoeder
- 0,5 tl. citroensap
- 1 teen knoflook
- 2 el. honing
Topping:
- 2 el. ringetjes prei of bosui
- 1 el. zwarte sesamzaadjes
- 1 el. gebakken uitjes
Instructies
- Meng alle ingrediënten voor de marinade. De knoflook mag je geperst of heel klein gesneden erbij doen. Roer goed om.
- Leg de kip in de marinade. Je kunt kippenvleugeltjes, drumsticks of stukken gesneden kipfilet gebruiken. Lepel wat van de marinade over de kip en zet in de koelkast voor minimaal een half uur. Zelf zet ik het de avond ervoor al in de koelkast (afgedekt) om zo lang mogelijk te marineren. Af en toe schep ik nog wat van de marinade er overheen.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe de kip in een ovenschaal, giet er eventueel nog een beetje van de marinade overheen en zet 15 minuten in de oven.
- Na een kwartier draai je de drumsticks om (als je kleinere stukken kip hebt gekozen dan moet je al na 7 minuten draaien en zijn 15 minuten totaal waarschijnlijk voldoende). Voeg weer zo nodig wat van de marinade toe.
- Na 30 minuten in totaal zijn de drumsticks gaar (controleer dit wel altijd, elke oven is anders) en kun je er heerlijk van genieten.