De winter volgens de Chinese voedingsleer

Erwtensoep met kiprookworst

Ik eet zelf, op het moment dat ik dit blogartikel schrijf, al meer dan twee jaar volgens de Traditionele Chinese Voedingsleer (TCV). Ik merkte binnen 1 week al zóveel voordelen dat ik het zonder moeite volhou om de balans daarin aan te houden. Het met de seizoenen mee eten is een groot onderdeel van de TCV en wordt veel verder door getrokken dan wij dat in het westen doen (alleen seizoensproducten eten). 

Op het moment dat je volgens de Chinese voedingsleer gaat eten kun je al heel snel gezondheidsvoordelen ervaren (ik merkte zelf binnen één week al verbeteringen!):

  • je krijgt meer energie
  • je spijsvertering wordt sneller/beter
  • spijsverteringsklachten zoals obstipatie, opgeblazen buik, diarree, maagklachten etc. kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen
  • je immuunsysteem wordt beter
  • je komt op een gewicht wat beter bij je past (dat betekent meestal dat je gaat afvallen, maar het kan ook aankomen zijn als je te weinig weegt)
  • je voelt je blijer
  • je huid ziet er beter uit
  • je haar wordt sterker
  • je nagels worden sterker
  • allergieën zoals hooikoorts en stofallergie verminderen
  • gewrichtsklachten verminderen/verdwijnen
  • je hormonen komen meer in balans
  • etc.

Niet alleen is eten vanuit de seizoenen goed om op te pakken vanuit de TCV, ook is minder bewerkte voeding eten belangrijk. Ons lichaam kan zich niet aanpassen aan al die vreemde voedingsmiddelen die we in vorige generaties helemaal niet kenden. Bovendien zijn er veel stoffen toegevoegd aan ultrabewerkte voedingsmiddelen zoals verzadigde vetten, zout en suikers, die je gezondheid verslechteren en klachten kunnen veroorzaken.

Eten volgens de natuur

Uit de natuur krijg je precies de juiste voedingsstoffen binnen die je op dat moment nodig hebt. Het klimaat waar je in leeft heeft namelijk dezelfde invloed op je lichaam als op het gewas. Vandaar dat voeding uit de grond van het klimaat waar je in leeft (Nederland of België bijvoorbeeld) het beste voor je is. Ook is het goed om naar het soort bereiding te kijken en naar de klachten die je misschien hebt. 

De oude Chinese wijzen waren hiervan overtuigd: onze huidige manier van eten zorgt voor disbalans in ons lichaam waardoor je klachten en ziektes ontwikkelt. In hun ogen zijn de klachten die ik had (opgeblazen buik, te laag immuunsysteem, stofallergie etc.) ook allemaal ziektes op zich. Er zijn ontzettend veel welvaartsziektes die alleen maar stijgen in aantallen. Dit is volgens de westerse én de Chinese voedingsleer te wijten aan teveel bewerkte en ongezonde voeding. Terug naar de basis met zelfgemaakte maaltijden en producten uit het seizoen is daarom zeker aan te raden.

De winter volgens de Chinese voedingsleer

Alle seizoenen hebben een element mee gekregen (in de TCV is zelfs nog een vijfde element/seizoen beschreven), een smaak, een manier van voedselbereiding, organen, geadviseerde producten om te eten etc. Dit is die van de winter volgens de Chinese voedingsleer:

De winter volgens de Chinese voedingsleer

Dit vertaalt zich in de volgende 5 tips voor in de winter:

De winter volgens de Chinese voedingsleer

Je ziet in de tweede afbeelding dat de adviezen gebaseerd zijn op de smaak van de winter. In de winter mag je meer tot rust komen, wat kilo’s opslaan en je lichaam extra verwarmen met verwarmende kruiden en langzaam gegaarde maaltijden. Ook kunnen bittere voedingsmiddelen je lichaam helpen om warmte vast te houden.

Wil jij ook een energieboost en meer balans voor je gezondheid? Start dan vandaag nog met de laagdrempelige zelfstudie ‘De Chinese voedingsleer – met de seizoenen mee’. Hierin leg ik uit hoe je volgens de Chinese voedingsleer kunt eten, krijg je 5 dagmenu’s met recepten, een volledige resetweek om te volgen, korte filmpjes met extra uitleg en kun je 6 maanden lang al je vragen hierover stellen. Zo kom jij ook weer, fysiek en mentaal, lekker in balans!

 
Als je een gezonder eetpatroon begint volgens de Chinese voedingsleer, en je verandert bijvoorbeeld de soorten voedingsmiddelen, manier van bereiding en/of het tijdstip, let dan goed op hoe je lichaam reageert. Hier leer je zoveel van! Heel veel succes en vooral plezier met gezonder eten in de winter volgens de Chinese voedingsleer. 

Liefs Renée

p.s. wist je dat je een gratis hoofdstuk uit de cursus gratis kunt downloaden? Klik op deze link

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven