Snij een klein stukje van de onderkant van de venkel af en haal ook de steeltjes weg. Halveer de venkel en snij dan in dunne plakjes en dan evt. nog eens doormidden.
Doe 1/3 van de boter in een pan en doe de venkel erbij op laag vuur.
Maak de prei schoon, snij in ringetjes en voeg 3/4 ervan toe aan de pan (de rest is voor garnering). Bak dit ook eventjes mee. Voeg peper naar smaak toe.
Doe in een andere pan 2/3 van de boter en de bloem, blijf goed roeren en bak in een paar minuutjes de roux gaar.
Doe de groenten in de pan met de roux. Voeg het water, de dille en bouillonblokje toe. Kook zachtjes voor zo’n 10 minuutjes zodat de venkel zacht is.
Snij ondertussen de zalm in reepjes en prik aan de prikkers.
Mix de soep met een staafmixer glad. Verdeel de soep over de glaasjes, doe wat prei op de soep ter garnering en leg de prikker op het glaasje.