Maak alle paddenstoelen schoon met een borsteltje of keukenpapier (liefst niet onder de kraan maar als ze echt vies zijn, spoel ze dan kort af) en snij in stukken.
Pel en snipper de sjalotjes.
Doe wat vloeibaar bakboter in een braadpan en bak de eerste helft van de paddenstoelen met wat gemalen peper. Haal uit de pan en herhaal voor de andere helft.
Haal ook het tweede gedeelte van de paddenstoelen uit de pan, voeg de boter aan de pan toe en bak de sjalotjes glazig.
Voeg dan de tomatenpuree en bloem toe en bak, al roerende, in een paar minuutjes gaar.
Voeg de (geperste of kleingesneden) knoflook, port, water + bouillon, een thee-ei met de laurierblaadjes en kruidnagels, de tijm en de rozemarijn toe en doe alle paddenstoelen terug in de pan.
Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.
Breng aan de kook met de deksel half op de pan. Laat zo 15 minuutjes pruttelen.
Roer af en toe door. Voeg na 15 minuutjes de erwtjes toe en laat nog eens 15 minuten koken.
Haal de takjes (zonder kruiden) en thee-ei uit de pan. Heerlijk met een pastinaakpuree.