1stuktonijnsteak (bij voorkeur een wat grotere, dikke steak)
0,5teenknoflook
1stukavocado
2el.sojayoghurt
1tl.citroensap
50gramgerookte zalm
2el.sojasaus
Voor de sesamcrumble:
25gramsesamzaad
1el.honing
1el.plantaardige olie(liefst naturel qua smaak)
Instructies
Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de sesam met de honing en olie in een schaaltje en meng door elkaar.
Leg het in een plak van een halve cm. op een bakpapiertje in de oven en bak voor zo’n 10 minuten.
Controleer tussendoor of het niet verbrandt, de kleur mag mooi bruin worden, als dat na 10 minuten nog niet het geval is dan zet je de bakplaat nog even terug. Laat daarna afkoelen.
Zet een grillpan op het vuur. Doe een eetlepel olijfolie en een halve teen geperste knoflook in een schaaltje en meng even. Bestrijk de tonijn daarmee en leg in de grillpan.
Het is de bedoeling dat je mooie bruine streepjes krijgt aan de buitenkant, maar dat de binnenkant nog rauw blijft, aan de zijkant van de steak kun je zien hoe ver hij is.
Als de tonijnsteak aan beide kanten klaar is haal je gem uit de pan en doe je er wat zwarte peper en een snufje zout op.
Pak een schaaltje voor de avocado, prak deze zo fijn mogelijk met een vork, voeg dan de citroensap, yoghurt en wat zout en peper toe. Met een staafmixer kun je er nu een gladde crème van maken.
Snij de gerookte zalm in repen zodat je ze mooi op kunt rollen en ze rechtop blijven staan.
Snij de tonijn in dikke stukken, leg op het bord, spuit met een spuitzak de crème erbij (je kunt het ook met een lepeltje doen), de rolletjes zalm mogen ernaast, zet er nog een schaaltje sojasaus (of zo’n leuk pipetje) bij.
Breek wat stukjes van de afgekoelde sesamkoek en leg bij het gerecht. Zo is dit feestelijke voorgerecht helemaal af.