Tonijn tataki met avocado

Tonijn tataki met avocado

Deze tonijn tataki met avocado, zalm en sesam-crumble is al een heel oud recept van mij. Dat kun je ook wel zien aan de foto denk ik. Maar omdat het zo’n fantastisch lekker voorgerecht is en helemaal niet moeilijk, wilde ik het toch voor deze kerst voor je op het blog zetten. Ik heb dit eerder eens gemaakt voor bij een sushi-avondje, dus het is ook een prima bijgerecht als je een Japanse avond organiseert. 

Dit gerecht bestaat uit 3 onderdelen, eigenlijk 4 als je de gerookte zalm meetelt, maar omdat daar geen bereiding aan zit tel ik die zelf even niet mee. De tonijnsteak bestrijk je met wat knoflook en olie en hoef je vervolgens alleen maar kort te bakken. De avocado crème is ook heel makkelijk te maken. Alleen de sesam-crumble kan iets lastiger zijn, maar als je gewoon heel goed op de oven let, dat ze zeker niet verbranden, dan moet dat ook helemaal goedkomen. Verder is de tonijn tataki met avocado gewoon een kwestie van leuk opmaken. 

Omdat dit toch wel een chique voorgerecht is heb ik hem nu als kerstrecept gelabeld. Ben je nog een kerstmenu aan het samenstellen? Kijk dan eens naar het e-book ‘kerstmenu maken zonder stress’, daar heb ik 58 makkelijke kerstrecepten in gezet. 

Tonijn tataki met avocado

Tonijn tataki met avocado

Nog geen beoordeling
Bereiding 35 minuten
Gang voorgerecht
Keuken Japans
Porties 2

keukenapparatuur

  • 1 Staafmixer
  • 1 grillpan

Ingrediënten
  

  • 1 stuk tonijnsteak (bij voorkeur een wat grotere, dikke steak)
  • 0,5 teen knoflook
  • 1 stuk avocado
  • 2 el. sojayoghurt
  • 1 tl. citroensap
  • 50 gram gerookte zalm
  • 2 el. sojasaus

Voor de sesamcrumble:

  • 25 gram sesamzaad
  • 1 el. honing
  • 1 el. plantaardige olie (liefst naturel qua smaak)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe de sesam met de honing en olie in een schaaltje en meng door elkaar.
  • Leg het in een plak van een halve cm. op een bakpapiertje in de oven en bak voor zo’n 10 minuten.
  • Controleer tussendoor of het niet verbrandt, de kleur mag mooi bruin worden, als dat na 10 minuten nog niet het geval is dan zet je de bakplaat nog even terug. Laat daarna afkoelen.
  • Zet een grillpan op het vuur. Doe een eetlepel olijfolie en een halve teen geperste knoflook in een schaaltje en meng even. Bestrijk de tonijn daarmee en leg in de grillpan.
  • Het is de bedoeling dat je mooie bruine streepjes krijgt aan de buitenkant, maar dat de binnenkant nog rauw blijft, aan de zijkant van de steak kun je zien hoe ver hij is.
  • Als de tonijnsteak aan beide kanten klaar is haal je gem uit de pan en doe je er wat zwarte peper en een snufje zout op.
  • Pak een schaaltje voor de avocado, prak deze zo fijn mogelijk met een vork, voeg dan de citroensap, yoghurt en wat zout en peper toe. Met een staafmixer kun je er nu een gladde crème van maken.
  • Snij de gerookte zalm in repen zodat je ze mooi op kunt rollen en ze rechtop blijven staan.
  • Snij de tonijn in dikke stukken, leg op het bord, spuit met een spuitzak de crème erbij (je kunt het ook met een lepeltje doen), de rolletjes zalm mogen ernaast, zet er nog een schaaltje sojasaus (of zo’n leuk pipetje) bij.
  • Breek wat stukjes van de afgekoelde sesamkoek en leg bij het gerecht. Zo is dit feestelijke voorgerecht helemaal af.
Trefwoord Avocado, sesam, Tonijn, Zalm

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven