Spoel de spliterwten goed af, hierdoor heb je straks minder schuim op de soep. Doe het water met de spliterwten, bouillonblokjes, laurier en karbonades in een grote soeppan en laat 45 minuten zachtjes koken.
Ondertussen kun je alle groentes en selderij schoonmaken en snijden (maak van de peen en knolselderij blokjes).
Haal na 45 minuten de karbonades uit de soep en snij in stukjes. Haal ook de laurierblaadjes eruit.
Voeg de gesnipperde ui, wortel- en knolselderijstukjes en de preiringen in de soep. Roer goed om.
Voeg ook de stukken vlees weer toe aan de soep en de verse selderij. Laat nog eens 20 minuten koken totdat alles lekker zacht en gaar is.
Voeg op het laatst de gesneden kiprookworst toe, even warm worden is genoeg.
Nu de zware taak om goed te proeven! ???? Voeg zo nodig nog wat peper en zout toe. En hier in Brabant bakken we dan nog wat heerlijke worstenbroodjes af voor erbij.