Ik heb een heerlijke erwtensoep met kiprookworst, knolselderij, wortel en schouderkarbonades gemaakt. Dit is de erwtensoep die ik van vroeger nog ken, dus met worst én karbonades. Ik heb er uiteraard weer een gezonde draai aan gegeven met extra veel groenten en een minder vette worst. Erwtensoep is al heel gezond hoor, in spliterwten zitten heel veel goede koolhydraten en eiwitten, ook zijn ze rijk aan vitamine B1 en vezels. Vitamine B1 is belangrijk voor een goede hartfunctie, zenuwstelsel en voor je energie.
Deze erwtensoep met kiprookworst is een echte maaltijdsoep geworden en is vanaf de tweede dag nog lekkerder omdat de soep dan extra dik wordt. Ik heb er knolselderij, wortel, ui, prei en natuurlijk spliterwten in gedaan. Extra lekker vind ik omdat je dan een bite krijgt in de soep.
Hier in Brabant noemen we erwtensoep altijd snert, geen idee eigenlijk waar dat vandaan komt want het klinkt eigenlijk helemaal niet, haha. Om het echt Brabants te houden kun je er roggebrood met spek bij eten of een worstenbroodje. Zelf heb ik er een volkoren stokbroodje bij gegeten. Als je deze soep als maaltijd wilt nuttigen dan zijn 2 kommen per persoon zeker voldoende, ik heb een flinke portie gerekend namelijk. De rest vries je dan geportioneerd in voor een andere keer. Ik eet het ook graag als lunch.
Erwtensoep met kiprookworst
keukenapparatuur
- 1 grote soeppan
Ingrediënten
- 500 gram spliterwten
- 2,5 liter water
- 2 stuks bouillonblokje (minder zout)
- 2 stuks schouderkarbonade
- 1 stuk knolselderij
- 1 stuk prei
- 2 stuks winterpeen
- 1 stuk kiprookworst (275 gram per stuk)
- 1 stuk ui
- 2 stuks laurierblad
- 25 gram verse selderij
Instructies
- Spoel de spliterwten goed af, hierdoor heb je straks minder schuim op de soep. Doe het water met de spliterwten, bouillonblokjes, laurier en karbonades in een grote soeppan en laat 45 minuten zachtjes koken.
- Ondertussen kun je alle groentes en selderij schoonmaken en snijden (maak van de peen en knolselderij blokjes).
- Haal na 45 minuten de karbonades uit de soep en snij in stukjes. Haal ook de laurierblaadjes eruit.
- Voeg de gesnipperde ui, wortel- en knolselderijstukjes en de preiringen in de soep. Roer goed om.
- Voeg ook de stukken vlees weer toe aan de soep en de verse selderij. Laat nog eens 20 minuten koken totdat alles lekker zacht en gaar is.
- Voeg op het laatst de gesneden kiprookworst toe, even warm worden is genoeg.
- Nu de zware taak om goed te proeven! ???? Voeg zo nodig nog wat peper en zout toe. En hier in Brabant bakken we dan nog wat heerlijke worstenbroodjes af voor erbij.