Erwtensoep met kiprookworst

Erwtensoep met kiprookworst

Ik heb een heerlijke erwtensoep met kiprookworst, knolselderij, wortel en schouderkarbonades gemaakt. Dit is de erwtensoep die ik van vroeger nog ken, dus met worst én karbonades. Ik heb er uiteraard weer een gezonde draai aan gegeven met extra veel groenten en een minder vette worst. Erwtensoep is al heel gezond hoor, in spliterwten zitten heel veel goede koolhydraten en eiwitten, ook zijn ze rijk aan vitamine B1 en vezels. Vitamine B1 is belangrijk voor een goede hartfunctie, zenuwstelsel en voor je energie. 

Deze erwtensoep met kiprookworst is een echte maaltijdsoep geworden en is vanaf de tweede dag nog lekkerder omdat de soep dan extra dik wordt. Ik heb er knolselderij, wortel, ui, prei en natuurlijk spliterwten in gedaan. Extra lekker vind ik omdat je dan een bite krijgt in de soep. 

Hier in Brabant noemen we erwtensoep altijd snert, geen idee eigenlijk waar dat vandaan komt want het klinkt eigenlijk helemaal niet, haha. Om het echt Brabants te houden kun je er roggebrood met spek bij eten of een worstenbroodje. Zelf heb ik er een volkoren stokbroodje bij gegeten. Als je deze soep als maaltijd wilt nuttigen dan zijn 2 kommen per persoon zeker voldoende, ik heb een flinke portie gerekend namelijk. De rest vries je dan geportioneerd in voor een andere keer. Ik eet het ook graag als lunch

Erwtensoep met kiprookworst

Erwtensoep met kiprookworst

In deze erwtensoep heb ik extra veel groenten gedaan, wel 210 gram groenten per kom soep!
Nog geen beoordeling
Bereiding 25 minuten
Kooktijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerecht, maaltijdsoep
Keuken Nederlands
Porties 8 kommen
calorieën 250 kcal

keukenapparatuur

  • 1 grote soeppan

Ingrediënten
  

  • 500 gram spliterwten
  • 2,5 liter water
  • 2 stuks bouillonblokje (minder zout)
  • 2 stuks schouderkarbonade
  • 1 stuk knolselderij
  • 1 stuk prei
  • 2 stuks winterpeen
  • 1 stuk kiprookworst (275 gram per stuk)
  • 1 stuk ui
  • 2 stuks laurierblad
  • 25 gram verse selderij

Instructies
 

  • Spoel de spliterwten goed af, hierdoor heb je straks minder schuim op de soep. Doe het water met de spliterwten, bouillonblokjes, laurier en karbonades in een grote soeppan en laat 45 minuten zachtjes koken.
  • Ondertussen kun je alle groentes en selderij schoonmaken en snijden (maak van de peen en knolselderij blokjes).
  • Haal na 45 minuten de karbonades uit de soep en snij in stukjes. Haal ook de laurierblaadjes eruit.
  • Voeg de gesnipperde ui, wortel- en knolselderijstukjes en de preiringen in de soep. Roer goed om.
  • Voeg ook de stukken vlees weer toe aan de soep en de verse selderij. Laat nog eens 20 minuten koken totdat alles lekker zacht en gaar is.
  • Voeg op het laatst de gesneden kiprookworst toe, even warm worden is genoeg.
  • Nu de zware taak om goed te proeven! ???? Voeg zo nodig nog wat peper en zout toe. En hier in Brabant bakken we dan nog wat heerlijke worstenbroodjes af voor erbij.
Trefwoord Erwten, Knolselderij, maaltijdsoep, Worst, Wortelen
Jumbo banner
---> Bestel hier je boodschappen direct online bij Jumbo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven