0,5stukoranje pompoen(ze zijn 1200 gram per stuk ongeveer)
75gramboter
800gramverse roomkaas
1zakjeklopfix
100gramwitte basterdsuiker
1,5el.koek- en speculaaskruiden
4el.melk
1tl.vanille-aroma
Gekaramelliseerde hazelnoten:
75gramhazelnoten
2el.honing
1tl.kaneel
1snufjezout
Instructies
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Was de pompoen goed, snij de bovenkant er vanaf en de rest door midden. Haal de binnenkant eruit en weeg 600 gram af per taart.
Snij met schil en al in schijven en dan in blokjes. Doe er een beetje olie en een snufje zout op en bak de pompoen zo’n 15 tot 20 minuutjes in de oven gaar.
Maak de speculaasbrokken klein door in een schone theedoek er met een deegroller op te slaan.
Smelt de boter in een pan, haal van het vuur en roer de koekkruimels er in. Pak een taartvorm, doe daar onderop en aan de zijkanten bakpapier (evt. met plakband) en doe het koekdeeg er in en druk aan. Zet dit in de koelkast.
Doe de zacht geworden pompoen in een grote kom en maak er met een staafmixer puree van. Voeg dan de basterdsuiker, verse roomkaas, melk, vanille-aroma, klopfix en speculaaskruiden aan toe. Met de staafmixer mix je totdat het een mooie gladde substantie is.
Als de bodem goed hard is geworden in de koelkast, dan stort je de vulling er op, verdeel goed en zet in de koelkast.
Verwarm de honing, kaneel en zout in een pannetje, roer de hazelnootjes erdoor en bak vervolgens af op 180 graden voor zo’n 8 minuutjes (totdat ze bruin zijn dus tussendoor blijven kijken). Haal uit de oven en laat wat uitharden. Als de taart na een paar uur voldoende is opgesteven, dan leg je de hazelnoten er op.