Pers de knoflook of snij in stukjes. Doe wat olijfolie (een eetlepel per persoon), de knoflook en een tak basilicum in een grote koekenpan en bak even.
Snipper de ui en voeg toe aan de pan. Was en snij de courgette in blokjes en voeg ook toe aan de pan. Roer om en bak op hoog vuur voor zo’n 2 minuutjes.
Weeg de pasta af en voeg toe. Vul de pan met water zodat de pasta nét onder staat. Voeg wat peper en eventueel een beetje zout toe. Breng aan de kook en laat zo’n 7 minuten zachtjes pruttelen, roer regelmatig om.
Rasp de citroenschil en snij de cherrytomaatjes in vieren. Rooster de pompoenpitten in een droge pan. Haal dan de grote koekenpan van het vuur en haal eventueel overtollig water weg (een klein laagje mag blijven liggen).
Voeg de citroen-zest, geraspte kaas, cherrytomaatjes en de rest van de basilicum toe en roer om. Laat even staan zodat de saus kan indikken. Voeg op het laatst de pompoenpitten toe.