Maak eerst de witlof schoon, snij in de lengte tweemaal doormidden, dan kun je het bittere hart er makkelijk uit snijden.
Snij vervolgens de witlof in reepjes.
Maak een roux door de boter te laten smelten in de soeppan, vervolgens kun je in één keer de bloem toevoegen. Bak zachtjes gaar en blijf roeren. Na een paar minuten is het klaar.
Voeg dan de witlof, het water, peper naar smaak en het bouillonblokje erbij. Breng aan de kook.
Laat zo'n 10 minuten koken.
In de tussentijd maak je de croutons. Je kunt blokje crouton maken of staafjes die je op het glaasje legt. Snij het brood en doe wat vloeibaar bak- en braadvet in een pan en bak het brood knapperig. Als je het lekker vindt kun je een teentje knoflook persen en aan het vet toevoegen.
Meng de soep met een staafmixer en serveer met de rivierkreeftjes er in en de croutons er bovenop.