Witlofsoep met rivierkreeftjes en zelfgemaakte croutons. Ik ben niet zo gek op warme witlof moet ik zeggen, het wordt vaak te bitter naar mijn smaak. Met flink wat kaassaus en eventueel ham is het natuurlijk hartstikke lekker, maar ik vind een witlofsalade of een witlofsoep toch lekkerder. En zeker met rivierkreeftjes er in!
Ik heb een roux gemaakt om de soep te binden. En toen de soep klaar was wat stukjes ongekookte witlof gedaan. Dan krijg je een lekkere bite. Zorg altijd (ook als je witlofsalade maakt) dat je het bittere stuk in het midden van de witlofstronk eruit snijdt, dan wordt het echt al een stuk zachter van smaak. Deze glaasjes witlofsoep met rivierkreeftjes zijn leuk om bijvoorbeeld te maken voor bij de Paasbrunch of als tussengerecht bij een wat uitgebreider diner. Lekker met de zelfgemaakte knoflookcroutons van brood. ❤️
Witlofsoep met rivierkreeftjes
keukenapparatuur
- 1 Staafmixer
Ingrediënten
- 2 stuks witlof
- 500 ml. water
- 0,5 stuk kippenbouillonblokje (minder zout)
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 100 gram rivierkreeftjes
- 1 snee brood
- 1 teen knoflook (eventueel)
Instructies
- Maak eerst de witlof schoon, snij in de lengte tweemaal doormidden, dan kun je het bittere hart er makkelijk uit snijden.
- Snij vervolgens de witlof in reepjes.
- Maak een roux door de boter te laten smelten in de soeppan, vervolgens kun je in één keer de bloem toevoegen. Bak zachtjes gaar en blijf roeren. Na een paar minuten is het klaar.
- Voeg dan de witlof, het water, peper naar smaak en het bouillonblokje erbij. Breng aan de kook.
- Laat zo'n 10 minuten koken.
- In de tussentijd maak je de croutons. Je kunt blokje crouton maken of staafjes die je op het glaasje legt. Snij het brood en doe wat vloeibaar bak- en braadvet in een pan en bak het brood knapperig. Als je het lekker vindt kun je een teentje knoflook persen en aan het vet toevoegen.
- Meng de soep met een staafmixer en serveer met de rivierkreeftjes er in en de croutons er bovenop.