Budgetvriendelijk eten

budgetvriendelijk eten
Budgetvriendelijk koken

Energie besparen

De prijzen stijgen de pan uit, niet alleen de voedingsmiddelen zijn ongewoon duur maar ook de energieprijzen zijn sterk gestegen. Naast de reguliere tips die iedereen wel kent (prijzen vergelijken, kopen in het seizoen, groenten en fruit bij een lokale boer kopen) heb ik nog een paar handige tips om energie te besparen in de keuken.

Tips voor gebruik oven: Gebruik de heteluchtoven i.p.v. boven- en onderwarmte. Je kunt de oven al wat eerder uitzetten dan in het recept staat, de oven blijft echt nog een hele tijd warm dus het gerecht krijgt dan ook nog genoeg garing of verwarming. Voor het enkel opwarmen van eten is het nog beter om de magnetron te gebruiken dan de oven (maar dat ligt ook een beetje aan het gerecht natuurlijk). Maak stoofpotjes klaar in een slowcooker en niet in een reguliere pan of oven. Ik heb meestal wel een slowcooker te koop in mijn webshop. Dit is vele malen zuiniger en stoofpotjes zijn te lekker om niet te maken wat mij betreft.

Tips voor koken: Doe een deksel op de pan, als je bijv. rijst, aardappelen of pasta kookt kun je hiermee een hoop energie besparen doordat het water veel sneller aan de kook is. Gebruik ook niet teveel water trouwens, want met zo min mogelijk water kookt het ook sneller. Als je bijvoorbeeld vaak zilverliesrijst eet, zet de (afgewogen) portie die je wilt koken een aantal uren eerder (tot een dag eerder) in een laagje water, hierdoor verminder je de kooktijd met zeker de helft.

Zet het gas niet te hoog, met minder gas duurt het ietsje langer misschien maar toch is dat zuiniger dan op hoog gas koken.

Kook dubbele porties, dan kun je een andere dag het koken overslaan en opwarmen in de magnetron. Maak eens een eenpansgerecht, dan hoef je ook niet zoveel pitten aan te doen en je hoeft er vaak ook niet zoveel naar om te kijken wat je ook weer tijd scheelt.

Besparen op inkopen

De foto hierboven laat zien dat je heel makkelijk bosuitjes zelf kunt laten opgroeien opnieuw. Je zet de kontjes met de worteltjes in een laagje water (om de dag het water even verversen) en je krijgt nieuwe bosuitjes! Dit werkt op dezelfde manier voor prei. Bleekselderij en venkel kun je ook opnieuw op laten groeien. Je begint dan op dezelfde manier als de bosuitjes. Als ze uitlopen moet je ze vervolgens in een pot met aarde zetten. Dat staat ook nog eens hartstikke leuk in je keuken of vensterbank. 

Budgetvriendelijke recepten

Bekijk hier de stoofpotjes, eenpansgerechten en andere recepten die snel klaar zijn en/of met goedkope ingrediënten bereid zijn. Laat hieronder jouw supertips achter voor een budgetvriendelijkere eettafel! 

2 gedachten over “Budgetvriendelijk eten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven