Stamppot met pastinaak en spitskool

Stamppot met pastinaak en spitskool

Ik heb een keer een stamppotje gemaakt! En deze stamppot met pastinaak en spitskool is een blijvertje bij ons. Ik at voorheen bijna nooit stamppot omdat ik er enorm veel buikpijn van kreeg, een stamppot met enkel aardappelen dat viel me veel te zwaar. Daarom heb ik nu een groot deel van de aardappelen vervangen door pastinaak. Dat vind ik ook nog eens veel lekkerder trouwens. Doordat pastinaak een groente is en spitskool nogal groot, zitten er weer veel groenten in dit recept verwerkt. 

Pastinaak is vrij zoet van smaak daarom heb ik wat kruidige en zoute tegenhangers in dit gerecht gedaan. Ik heb uitgebakken pancetta, kerriepoeder, knoflook en geraspte kaas aan de stamppot toegevoegd. Ondanks dat het een echte winterse maaltijd is hoort deze stamppot met pastinaak en spitskool tot de categorie ‘snel en slank’. Je hebt hem namelijk al binnen een half uur op je eigen eettafel staan én er zitten maar 500 kcal. per portie in. Geniet weer lekker van deze smaakvolle, gezonde maaltijd.

Stamppot met pastinaak en spitskool

Stamppot met pastinaak en spitskool

Deze heerlijke stamppot bevat maar liefst 375 gram groenten per persoon!
Nog geen beoordeling
Bereiding 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 2
calorieën 500 kcal

keukenapparatuur

  • 1 Staafmixer (of een pureestamper)

Ingrediënten
  

  • 350 gram pastinaak
  • 150 gram kruimige aardappel
  • 0,5 stuk spitskool
  • 2 tl. kerriepoeder
  • 1 teen knoflook
  • 1 el. boter
  • 50 gram spekjes (ik heb pancetta gebruikt)
  • 50 gram geraspte kaas

Optioneel:

  • 1 scheut melk of room

Instructies
 

  • Schil en snij de pastinaak en aardappelen in ongeveer even grote stukken. Kook voor zo’n 10 minuten in ruim kokend water.
  • Bak ondertussen de spekjes knapperig in een droge pan.
  • Snij de spitkool een keer doormidden in de lengte en dan, als je een grote kool hebt, nogmaals. Dan is het wat makkelijker om het vervolgens in reepjes te snijden.
  • Haal de spekjes uit de pan, als er niet genoeg vet in de pan is overgebleven kun je er een beetje olie bij doen. Bak de spitskool met de (kleingesneden of geperste) knoflook, de kerrie en evt. wat peper naar smaak, gaar in zo’n 4 minuten.
  • Maak met een staafmixer (of een pureestamper) puree van de pastinaak, aardappelen en de boter. Om het nog smeuïger te maken kun je een klein beetje melk of room toevoegen.
  • Voeg nog wat peper en evt. zout toe naar smaak. Schep de spitskool met de kaas door de puree en doe de spekjes er bovenop.
Trefwoord kerrie, spekjes, Spitskool, Stamppot
Jumbo banner
---> Bestel hier je boodschappen direct online bij Jumbo

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven