Deze overheerlijke hartige tompouce, oftewel mille feuille met vis, heeft 2 romige lagen vol met smaak! Dit lijkt misschien een lastig voorgerecht om te maken, maar dat is het zeker niet. Eigenlijk is het een kwestie van mengen en een goede spuitzak gebruiken.
Diner geven
Ik heb deze mille feuille gemaakt als voorgerecht met kerst. Maar het is passend bij elk diner wat je geeft. Een chique voorgerecht is deze mille feuille met vis wel geworden toch?
Twee soorten vis
Ik heb gerookte zalm in de ene laag en makreel in de andere laag gebruikt, maar je kunt uiteraard een andere vis kiezen als je wilt. Ik wilde eigenlijk gerookte forel gebruiken in plaats van makreel, maar die hadden ze op dat moment niet in de winkel. Eén van mijn broers moet glutenvrij eten dus daarvoor had ik in plaats van bladerdeeg wat glutenvrije crackers gebruikt. Dat was ook erg lekker.

Mille feuille met vis, creme fraiche en bladerdeeg is vrij machtig. Mocht je een uitgebreider diner verzorgen met meerdere gangen dan is het wellicht beter om de bovenste laag bladerdeeg weg te laten (ziet er net zo leuk uit).

Mille feuille met vis
keukenapparatuur
- 1 handmixer
- 1 spuitzak (je kunt ook een boterhamzakje gebruiken en een puntje eruit knippen)
Ingrediënten
- 6 plakjes bladerdeeg (diepvries)
- 400 gram crème fraiche
- 4 tl. verse dille (en wat extra voor decoratie)
- 4 tl. citroensap
- 60 gram gerookte makreel
- 80 gram gerookte zalm
- 4 el. water
Instructies
- Haal de plakjes bladerdeeg uit de diepvries en leg op een grote snijplank.
- Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
- We gaan ondertussen 2 vullingen maken. 1 met gerookte zalm en 1 met gerookte makreel.
- Pak een mengkom of schaal erbij en doe de helft van de créme fraiche er in. Meng de helft van het water, helft van het citroensap en de helft van de dille (kleingesneden) er doorheen met een handmixer.
- Snij de makreel in kleine stukjes en roer er doorheen. Proef even en voeg nog wat peper en eventueel zout naar smaak toe. Zet in de koelkast en pak een nieuwe mengkom of schaal.
- Doe daar de overige ingrediënten in (nog zonder de zalm) en klop op met een handmixer. Snij de gerookte zalm in kleine blokjes en roer door de mousse. Proef weer en voeg peper en eventueel zout naar smaak toe. Zet ook deze in de koelkast.
- Ondertussen zijn de plakjes bladerdeeg voldoende ontdooid. Snij ze doormidden op het moment dat ze redelijk ontdooid zijn (het is niet erg als ze nog niet volledig ontdooid zijn) en prik er met een vork flink wat gaatjes in.
- Leg een ovenpapiertje op een bakplaat en leg daar alle helften op. Bak af in zo'n 15 minuten. Het bladerdeeg moet gaar en bruin zijn.
- Vlak voordat je gaat serveren ga je ze opspuiten. Gebruik een spuitzak per vulling of was hem tussendoor goed. Spuit (liefst met een gekartelde spuitmond) per mille feuille op de onderste bladerdeegplakjes dezelfde vulling. Leg er bladerdeeg op en spuit daar de andere vulling op. Uiteindelijk eindig je met nog een stuk bladerdeeg. Leg bovenop een takje tijm of bijv. een plakje gerookte zalm.





