Antipasti plank

Antipasti plank

Deze antipasti plank is één groot feest! Als je me volgt op Instagram dan weet je dat ik heel gezond eet, volgens de Chinese voedingsleer, met ruimte voor minder voedzaam eten. Zoals deze Italiaanse antipasti plank. 🙂 Wij eten eens per week (meestal op vrijdag) een snackmeal, dat wil zeggen, een maaltijd wat bestaat uit hapjes. Deze hebben we ook op zo’n avond genuttigd. 

Gezonde aanpassingen

Uiteraard wil ik dan altijd nog wat gezonde aanpassingen volgens de TCV doen want anders zou het wat te veel worden om dat elke week te doen. Deze antipasti plank bevat daarom best wat gegrilde groenten zoals courgette en artisjok, een verwarmende soep en de keuze voor het brood is ook bewust verteringsvriendelijk (zie recept).

Als snackmeal of borrelplank

Deze antipasti plank is een volwaardige maaltijd maar je kunt het uiteraard ook op een feestje serveren om mee te borrelen. Ik denk dat je gasten er in beide gevallen heel erg blij mee gaan zijn!

Antipasti plank

Antipasti plank

Deze heerlijke plank vol lekkernijen past op elke borreltafel!!
Nog geen beoordeling
Bereiding 25 minuten
Gang Borrelhapje, Hoofdgerecht, Snack
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

keukenapparatuur

  • 1 grote borrelplank
  • 4 kleine soepglaasjes
  • 3 schaaltjes
  • 10 prikkers
  • 1 Staafmixer of handmixer
  • 1 grillpan

Ingrediënten
  

  • 400 ml. tomatensoep (maak evt. zelf, zie link)
  • 200 gram groene olijven met knoflook
  • 100 gram prosciutto di parma
  • 110 gram gegrilde artisjokharten (uit pot)
  • 100 gram tomatentapenade
  • 150 gram groene pesto (evt. zelf maken, zie link)
  • 1 stuk courgette
  • 12 stuks kapperappeltjes
  • 100 gram mozzarellabolletjes
  • 5 takjes verse basilicum
  • 12 stuks zwarte olijven (of Kalamata-olijven)

Opgeklopte ricotta

  • 150 gram ricotta
  • 2 el. balsamico-azijn
  • 1 tl. tijm

Bruschetta:

  • 1 stuk stokbrood om af te bakken (liefst bruine zuurdesem of spelt)
  • 3 el. olijfolie
  • 1 teen knoflook

Optioneel:

  • 1 blikje tonijn (en overige ingrediënten om kaaskoekjes met tonijn te maken)
  • 20 stuks gamba
  • 2 tenen knoflook (om de gamba's in te bakken)

Instructies
 

  • Als je deze plank boordevol antipasti-gerechtjes als avondmaaltijd maakt (als snackmeal), dan is de standaardhoeveelheid voor 4 personen genoeg. Zijn het grote eters? Of wil je wat meer verschillende hapjes hieraan toevoegen voor een borrelavond, haal dan ook de ingrediënten voor de kaaskoekjes met tonijn en de knoflookgamba's. Het recept van de kaaskoekjes met tonijn vind je in de ingrediëntenlijst van dit recept, de gamba's kun je gewoon kort gaar bakken in vloeibare boter met kleingesneden of geperste knoflook (met wat zwarte peper).
  • Verwarm de oven voor op zo'n 180 graden voor de bruschetta's.
  • Snij het brood in plakjes en leg op een ovenpapiertje, verdeel de olie over de stukjes brood, strooi er nog wat Italiaanse kruiden over als je dat lekker vindt en bak 10 minuten af in de voorverwarmde oven. Daarna kun je de knoflookteen doorsnijden en met de snijkant over de broodjes wrijven.
  • Maak de tomatensoep warm.
  • Snij de courgette in plakjes en grill in een grillpan totdat beide kanten grillstreepjes hebben.
  • Pak de grote borrelplank en begin met het plaatsen van de schaaltjes in het midden en de kleine glaasjes voor de soep. Je vult ze straks. Mocht je borrelplank niet groot genoeg zijn voor de soepjes, dan kun je die ook los serveren. Leg alle ingrediënten in groepjes om de schaaltjes heen.
  • Voeg ook de gegrilde courgette toe en vul alvast de twee schaaltjes met groene pesto (deze kun je ook heel makkelijk zelf maken) en de tapenade.
  • Maak de opgekopte ricotta door de ricotta in een kom te doen, wat olijfolie toe te voegen, zwarte peper naar smaak en de tijm. Mix kort met een staafmixer of klop met een handmixer luchtiger. Doe de ricotta in het schaaltje op de borrelplank en giet er de balsamico overheen.
  • Doe nu ook de bruschetta op de plank erbij (je kunt al het brood wat je niet kwijt kunt later in een schaal erbij zetten of later aanvullen) en maak het geheel af met de tomatensoepjes en de verse basilicum.
Trefwoord courgette, Olijven, Ricotta, Soep, Verse kruiden, vlees

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven