Ons mam maakte dit vroeger voor ons best vaak, soms dus met bloemkool maar ook met rugstukjes (klinkt goor, ik weet het, maar is echt goddelijk 😁). Ze bond deze soepen (ja, in de verleden tijd aangezien ons pap tegenwooordig altijd kookt😊) met een roux. Niet de gezondste soep dus maar zó lekker!! 🥰 Ik heb er alleen nog een peterselie-olie bij gemaakt en aan toegevoegd en dat bleek een mooie combi.
Heb jij leuke recepten van je moeder (of oma…..of ander familielid) wat je graag maakt?! 😃 Of lekker nog voor je laat maken? 😉
Bloemkoolsoep naar recept van ons mam
In deze gezonde soep zit per kom ongeveer 125 gram groenten.
Nog geen beoordeling
Bereiding 30 minuten min
Gang Soep, voorgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen
keukenapparatuur
- 1 Staafmixer
Ingrediënten
- 1 stuks bloemkool
- 1,5 liter water
- 1 stuk groentenbouillonblokje (minder zout)
- 2 eetlepels melk
- 40 gram bakboter
- 40 gram bloem
- 2 tl. nootmuskaat
Peterselie-olie
- 1 deciliter goede olijfolie (extra vergine)
- 15 gram platte peterselie
- 1 teentje knoflook
- ½ theelepel citroensap
Instructies
- Snij de bloemkool in even grote stukken.
- Breng het water aan de kook en kook de bloemkool gaar in 5-10 minuten.
- Ondertussen maak je de peterselie-olie door alle ingrediënten met een staafmixer of keukenmachientje te mengen.
- Haal de bloemkool uit het water en meet 1 liter bloemkoolwater af.
- Pak een andere pan en smelt de boter.
- Voeg daarna in 1 keer alle bloem eraan toe en roer goed tot een papje.
- Bak het mengsel even gaar (zo’n 2 minuten, vergeet niet om goed te blijven roeren, evt. met een garde).
- Doe er dan een klein scheutje bloemkool vocht bij en roer tot het oplost, blijf dit doen. Op een gegeven moment mogen de scheuten water wat groter zijn.
- Laat tussendoor steeds eventjes koken.
- Als alles goed gemengd is doe je het blokje bouillon erbij en de nootmuskaat.
- Op het laatst doe je er de helft van de stukken bloemkool in.
- Giet op in een kom en maak af met wat peterselie-olie.
- De rest van de bloemkool gebruik je lekker nog in een ander gerecht natuurlijk! 😉
Trefwoord bloemkool, Kruiden, Soep