Ons mam maakte deze bloemkoolsoep regelmatig voor ons, soms met bloemkool maar ook met rugstukjes (klinkt goor, ik weet het, maar het is echt goddelijk, haha). Ze bond deze soepen (in de verleden tijd aangezien ons pap tegenwooordig altijd kookt) met een roux. Daardoor is het niet de gezondste soep dus maar zó lekker!! 🥰 Ik heb er alleen nog een peterselie-olie bij gemaakt en aan toegevoegd en dat bleek een mooie combinatie. Verder is deze soep volledig de bloemkoolsoep naar recept van ons mam.
Gezonder maken met de Chinese voedingsleer
Je kunt bloemkoolsoep ook heel makkelijk gezond maken natuurlijk, gebruik meel in plaats van bloem en roomboter in plaats van bakboter. Echt goede olijfolie voor de peterselie-olie en je hebt een fantastisch gezonde bloemkoolsoep!
Peterselie: helpt de lever met het reinigen.
Roomboter of ghee: verhoogd het spijsverteringsvuur waardoor voeding beter wordt verteerd en opgenomen. Antivirale en antikankereigenschappen.
Bloemkool: stimuleert de lever op milde wijze uit stagnatie en heeft antibiotische en antivirale werking.
Deze bloemkoolsoep naar recept van ons mam is nu heel helend geworden vanuit de Chinese voedingsleer. 🙂
Nostalgie
Heb jij leuke recepten van je moeder (of oma…..of ander familielid) die je graag maakt?

Bloemkoolsoep naar recept van ons mam
keukenapparatuur
- 1 Staafmixer
Ingrediënten
- 1 stuks bloemkool
- 1,5 liter water
- 1 stuk groentenbouillonblokje (minder zout)
- 2 eetlepels melk
- 40 gram bakboter
- 40 gram bloem
- 2 tl. nootmuskaat
Peterselie-olie
- 1 deciliter goede olijfolie (extra vergine)
- 15 gram platte peterselie
- 1 teentje knoflook
- ½ theelepel citroensap
Instructies
- Snij de bloemkool in even grote stukken.
- Breng het water aan de kook en kook de bloemkool gaar in 5-10 minuten.
- Ondertussen maak je de peterselie-olie door alle ingrediënten met een staafmixer of keukenmachientje te mengen.
- Haal de bloemkool uit het water en meet 1 liter bloemkoolwater af.
- Pak een andere pan en smelt de boter.
- Voeg daarna in 1 keer alle bloem eraan toe en roer goed tot een papje.
- Bak het mengsel even gaar (zo’n 2 minuten, vergeet niet om goed te blijven roeren, evt. met een garde).
- Doe er dan een klein scheutje bloemkool vocht bij en roer tot het oplost, blijf dit doen. Op een gegeven moment mogen de scheuten water wat groter zijn.
- Laat tussendoor steeds eventjes koken.
- Als alles goed gemengd is doe je het blokje bouillon erbij en de nootmuskaat.
- Op het laatst doe je er de helft van de stukken bloemkool in.
- Giet op in een kom en maak af met wat peterselie-olie.
- De rest van de bloemkool gebruik je lekker nog in een ander gerecht natuurlijk! 😉