De Chinese voedingsleer

Baked oats appel

De Chinese voedingsleer:

Ik ga al een aantal jaren regelmatig naar een acupuncturist. Toen ik long-COVID kreeg ben  ik elke paar weken gegaan voor meer energie en om beter te kunnen slapen. Hij gaf me toen, naast de behandelingen, ook wat voedingstips vanuit de Chinese voedingsleer en daar merkte binnen een week al voordelen van. Vooral qua energie en buikgevoel merkte ik snel vooruitgang. En na een paar maanden op deze manier te eten, bleek mijn immuunsysteem ook sterk verbeterd. Ik kreeg een keelontsteking en had koorts, maar was maar 2 dagen echt ziek, de derde dag had ik in de ochtend nog wat keelpijn en verhoging en daarna was het allemaal weer over. Hartstikke fijn!

Daar wilde ik veel meer over weten natuurlijk! Dus dook ik zelf in de traditionele Chinese voedingsleer (TCV) en heb nu zelfs een cursus gemaakt over deze manier van eten. De traditionele Chinese voedingsleer heb ik gecombineerd met de westerse voedingsleer zodat je geen rare producten hoeft aan te schaffen, iedereen gewoon mee kan eten en je dus ook echt nog steeds van je Hollandse guilty pleasures kan eten (ik geef appeltaart en chips niet op hoor!). Zo krijg je het beste uit 2 werelden!

Wat is de Chinese voedingsleer?

De traditionele Chinese voedingsleer is eeuwenoud en is onderdeel van de Chinese geneeskunde, zoals kruidenleer en acupunctuur. In de huidige tijd wordt acupunctuur nog steeds als reguliere medische zorg gebruikt in China, naast alle westerse geneeskunde en medicatie. 

De Chinese voedingsleer is bedoeld om harmonie in je lichaam/organen te krijgen. Je lichaam is constant bezig om de balans te zoeken en de Chinese geneeskunde ondersteunt dit proces en gaat uit van zelf genezende kracht. De TCV gaat ervan uit dat voeding je kan genezen en ik weet uit ervaring dat het kan ‘eet jezelf gezond’. Daarom kijkt de TCV naar hoe je lichaam voeding het beste kan verwerken, zo brengt het je spijsverterings- en verbrandingsproces in balans. Je kunt je voorstellen dat je daardoor snel meer in balans komt omdat er makkelijker energie vrijkomt, voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden en je daardoor allerlei gezondheidsvoordelen ervaart. 

Eten volgens de TCV heeft veel voordelen:

 • je hebt niet meer zo vaak lekkere trek omdat je suikerbehoefte in balans komt
 • je immuunsysteem wordt beter
 • je krijgt en behoudt een gezond gewicht
 • je huid en haren worden mooier
 • je buikgevoel zal beter zijn
 • je voelt je blijer omdat in je darmen het grootste gedeelte van de gelukshormonen worden aangemaakt

Hoe start ik met de Chinese voedingsleer?

In de cursus ‘gezond eten, voor de echte lekkerbek’ (je kunt hem digitaal volgen of op papier) heb ik beschreven hoe je kunt starten met deze manier van eten. De TCV gaat uit van temperatuur in voeding, die in balans moet zijn, tijden waarop je eet voor de beste verwerking in je organen en de seizoenen. De TCV gaat, in tegenstelling tot de westerse voedingsleer, niet over macro’s, kcal., afvallen of precieze voedingsstoffen. Door deze twee leren te combineren kun je op een makkelijke manier starten. Ik geef je alvast een paar tips:

 • eet met de seizoenen mee
 • eet meer dan 250 gram groenten per dag, liefst 400 gram omdat er steeds minder voedingsstoffen in zitten
 • eet niet te pittig
 • drink niet teveel cafeïne en/of alcohol
 • eet en drink niet te koud
 • eet gevarieerd
 • eet voedzame producten
 • eet niet teveel bewerkte voeding, het kost iets meer tijd om bijvoorbeeld soep zelf te maken maar je merkt echt het verschil
 • eet liefst niet meer na 19.00 uur
 • ontbijt op tijd, liefst voor 9.00 uur

Mijn ervaringen en alle tips en adviezen uit de Chinese voedingsleer heb ik in de korte zelfstudie ‘gezond eten, voor de echte lekkerbek’ verwerkt. Je kunt al je voedingsdoelen behalen met deze cursus en ook zeker het verkrijgen van meer energie bij chronische ziekte, herstel na ziekte, een gezond gewicht of teveel stress. 

Hopelijk helpen deze adviezen jou ook naar een leven met meer balans en energie!

Liefs Renée

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven