De Chinese voedingsleer

Baked oats appel

Misschien heb je al eens over de Chinese voedingsleer gehoord, over Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) of de Engelse term TCM (Traditional Chinese Medicine)? De Chinese voedingsleer valt onder de TCG en is een prachtige tool om te gebruiken naast onze westerse/moderne geneeskunde. Doordat je met deze leer heel veel zelf kunt bereiken voor je gezondheid geeft het je echt de controle terug. En dat is heel veel waard! Daarom leg ik in dit blogartikel graag uit wat de Chinese voedingsleer is en waarvoor je het in kunt zetten.

Hoe ik op de Chinese voedingsleer uitkwam

Ik ging al een aantal jaren regelmatig naar een acupuncturist. Toen ik het post-COVID-syndroom kreeg ben ik elke paar weken gegaan voor meer energie en om beter te kunnen slapen. Mijn hele systeem was uit balans dus ik had erg veel klachten. Hij gaf me toen, naast de behandelingen, ook wat voedingstips vanuit de Chinese voedingsleer en daar merkte ik binnen één week al voordelen van. Vooral qua energie en buikgevoel merkte ik snel vooruitgang. En na een paar maanden op deze manier te eten, bleek mijn immuunsysteem ook sterk verbeterd. Ik merkte grote vooruitgang omdat ik een flinke keelontsteking kreeg en koorts had, maar ik was maar 2 dagen echt ziek! De derde dag had ik in de ochtend nog heel lichte keelpijn en verhoging en een paar uur later was het allemaal weer over en leek het alsof ik helemaal niet ziek was geweest. Hartstikke fijn!

Over chips en appeltaart 😉

Voordat ik volgens de Traditionele Chinese Voedingsleer (TCV) ging eten at ik al gezond volgens de Nederlandse voedingsleer, ik was voedingsdeskundige/gewichtsconsulent. Daarom was ik ook zo verbaasd dat enkel kleine aanpassingen me al zoveel gaven. Daar wilde ik veel meer over weten natuurlijk! Maar mijn lievelingseten, zoals lasagne met een goede laag kaas, chips en appeltaart, was ik niet bereid op te geven. Een gezond eetpatroon voor lijf en geest moet wel echt in balans zijn is mijn mening.

Ik ben in de TCV gedoken en heb nu zelfs een laagdrempelige cursus gemaakt over deze manier van eten zodat iedereen de voordelen kan gaan ervaren. De traditionele Chinese voedingsleer heb ik in mijn eetpatroon gecombineerd met de westerse voedingsleer. Zo hoef ik geen rare producten aan te schaffen, kan iedereen lekker mee-eten en geniet ik van de Hollandse guilty pleasures (ik geef appeltaart en chips niet op hoor!). Zo krijg je het beste uit 2 werelden!

Wat is de Chinese voedingsleer?

De TCV is eeuwenoud en is onderdeel van de Chinese geneeskunde (TCM), net zoals kruidenleer, bewegingsvormen (zoals Qigong en Tai Chi) en acupunctuur. In de huidige tijd wordt acupunctuur en kruidenleer nog steeds als reguliere medische zorg gebruikt in China, naast alle westerse geneeskunde en medicatie. Mijn droom (en doel) is dat we in Nederland ook deze aloude wijsheden gaan opnemen in onze gezondheidszorg.

De Chinese voedingsleer is bedoeld om harmonie in je lichaam te krijgen. Je lichaam is constant bezig om de balans te zoeken en de Chinese geneeskunde ondersteunt dit proces en gaat uit van zelf genezende kracht (dit heb ik ook echt al binnen één week ervaren toen ik ermee begon). De TCV gaat ervan uit dat voeding je kan genezen en ik weet uit ervaring dat veel klachten inderdaad te genezen zijn, enkel door te eten volgens de Chinese voedingsleer!

De TCV kijkt naar hoe je lichaam de voeding het beste kan verwerken, zo brengt het je spijsverterings- en verbrandingsproces in balans. Je kunt je voorstellen dat je daardoor snel meer in balans komt omdat er makkelijker energie vrijkomt, voedingsstoffen goed opgenomen kunnen worden en je daardoor allerlei gezondheidsvoordelen ervaart. Het is een aanvulling op moderne geneeskunde en medicatie, maar het kan er wel voor zorgen dat je minder medicatie nodig hebt bijvoorbeeld.

Eten volgens de TCV heeft veel voordelen:

  • je buikgevoel zal beter zijn (zelf heb ik bijna nooit meer last van een opgeblazen, pijnlijke buik)
  • je hebt niet meer zo vaak lekkere trek omdat je suikerbehoefte in balans komt (lees hier reviews van cursisten over de TCV)
  • je immuunsysteem wordt beter
  • je krijgt en behoudt een gezond gewicht
  • je huid en haren worden mooier
  • je voelt je blijer omdat in je darmen het grootste gedeelte van de gelukshormonen worden aangemaakt en die lekker in balans zijn

Hoe start ik met de Chinese voedingsleer?

In de cursus ‘De Chinese voedingsleer – met de seizoenen mee’ (je kunt hem digitaal volgen of op papier) beschrijf ik a.d.h.v. praktische tips, recepten, dag- en weekmenu’s en een resetweek hoe je kunt starten met deze manier van eten.

Je gaat hiermee eerst je spijsvertering optimaliseren zodat alle voedingsstoffen goed opgenomen kunnen gaan worden.

Stap twee is leren hoe je vervolgens de Chinese voedingsleer gebruikt om te eten en drinken wat voor jouw lichaam het beste is (en ook wat je het lekkerst vindt, want in de Chinese geneeskunde wordt ook gekeken naar gevoelens en welk gevoel je bij bepaalde voedingsmiddelen hebt). Altijd met balans in je achterhoofd, maar de minder voedzame (ultrabewerkte) lekkernijen mogen echt ook weleens op je menu staan (die oude wijzen uit het oosten waren ook gewoon mens gelukkig, haha).

De TCV gaat uit van temperatuur in voeding die in balans moet zijn, tijden waarop je eet voor de beste verwerking in je organen en de seizoenen/5 elementen. De TCV gaat, in tegenstelling tot de westerse voedingsleer, niet over macro’s, kcal., afvallen of precieze voedingsstoffen. Door alles te combineren en op jouw behoeften en klachten aan te passen kun je écht in balans komen. Een gezond gewicht (behouden) is daar een extra cadeau’tje van.

Is jouw voornaamste doel om af te vallen? Verander dat doel dan eens naar ‘goed voor mezelf zorgen door mijn lichaam liefdevol te voeden’ en geloof me, dat gewicht komt dan vanzelf goed.

Klinkt te ingewikkeld?

Je kunt online veel vinden over de Chinese voedingsleer, ik heb zelf ook blogartikelen geschreven hierover. Over elk seizoen bijvoorbeeld en wat holistische gezondheid is. Ik kan me heel goed voorstellen dat het erg ingewikkeld lijkt met thermische waarden, de elementen, orgaanklok, Qi etc. Daarom heb ik de cursus echt laagdrempelig gemaakt. Het is een vervolg op de cursus ‘gezond eten, voor de echte lekkerbek’ waarin je al een start maakt met de Chinese voedingsleer. Als je nu nog niet veel over gezonde voeding weet en eerst een gezond eetpatroon wilt ontwikkelen, start dan die eerste zelfstudie.

Mijn ervaringen en alle tips en adviezen uit de Chinese voedingsleer heb ik in de studie ‘De Chinese voedingsleer – met de seizoenen mee’ verwerkt. Je hoeft het niet alleen te doen! Je krijgt, naast een online en printvriendelijke versie van de cursus, 6 maanden tijd om al je vragen te stellen en onbeperkt toegang tot video’s met extra uitleg. 

Download gratis het hoofdstuk uit de cursus over element aarde en volg me op Instagram voor meer informatie en tips.

Hopelijk helpt het eten volgens de Chinese voedingsleer jou binnenkort ook naar een leven vol energie en balans!

Liefs Renée

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven