De Chinese voedingsleer

Baked oats appel

De Chinese voedingsleer:

Ik ga al een aantal jaren regelmatig naar een acupuncturist. Toen ik long-COVID kreeg ben  ik elke paar weken gegaan voor meer energie en om beter te kunnen slapen. Hij gaf me toen, naast de behandelingen, ook wat voedingstips vanuit de Chinese voedingsleer en daar merkte zeker de voordelen van. Vooral qua energie en buikgevoel merkte ik snel vooruitgang. En na een paar maanden op deze manier te eten, bleek mijn immuunsysteem ook sterk verbeterd. Ik kreeg een keelontsteking en had koorts, maar was maar 2 dagen echt ziek, de derde dag had ik in de ochtend nog wat keelpijn en verhoging en daarna was het allemaal weer over. Hartstikke fijn!

Daar wilde ik veel meer over weten natuurlijk! Dus dook ik zelf in de traditionele Chinese voedingsleer en heb nu zelfs een cursus gemaakt over deze manier van eten. De traditionele Chinese voedingsleer heb ik gecombineerd met de westerse voedingsleer zodat je geen rare producten hoeft aan te schaffen, iedereen gewoon mee kan eten en je dus ook echt nog steeds van je Hollandse guilty pleasures kan eten (ik geef appeltaart en chips niet op hoor!). Zo krijg je het beste uit 2 werelden!

Deze algemene tips krijg je alvast van me cadeau:

Ochtend: in de ochtend kun je het beste tussen 7 en 9 uur eten, dan wordt het eten makkelijker verteerd. Eet liefst warm en een grote hoeveelheid zodat je langer verzadigd bent. Als je toch brood wilt eten (geldt voor de hele dag) dan kun je het beste dat als bijgerecht doen, liefst spelt- of zuurdesembrood. Ik begon met het eten van de volgende ontbijtjes:

 • havermoutpap met fruit
 • mugcake
 • geroosterde groenten (van een dag eerder) met fetakaas
 • 2 eieren met kruiden, groenten en een sneetje brood
 • pannenkoekjes met fruit                   

Warm ontbijt

Tussen de middag: voor de lunch kun je ook het beste warm eten, evt. met een klein stukje vlees. Warm eten maakt het je spijsvertering makkelijker om voedingsstoffen op te nemen en om het voedsel te verteren. Ook krijg je er sneller energie van. Ik begon met het maken van verse soepen, daar kan ik dan een dag of 3 van lunchen, ik neem er vaak een sneetje spelt- of zuurdesembrood bij. Ook maak ik vaak meer avondeten wat ik dan voor de lunch eet de volgende dag. Je krijgt zo veel meer groenten binnen door de dag heen wat je ook weer extra energie geeft.

In de avond: de avondmaaltijd eet je het beste voor 19.00 uur. Je eet dan een lichtere maaltijd, vegetarisch of met een stukje vis. Ook weer warm met lekker veel groenten. Het beste eet je dan daarna niets meer, maar ik doe dat af en toe wel hoor. Het belangrijkste is dat je echt goed naar je lichaam luistert, zit je nog vol van het avondeten, sla dan die snack in de avond over. 

Drinken: ik drink voornamelijk kruidenthee (zonder suiker of honing). Je kunt beter geen zuivel eten of drinken, dat verteert erg slecht. Pap in de ochtend maak ik dan ook met havermelk of amandelmelk.

Snacks: wacht zo’n 2 tot 2,5 uur na een maaltijd voordat je een snack neemt. Ik merk dat ik eerder ook helemaal geen honger meer heb, omdat ik nu een groter, warm ontbijt eet. Voorheen had ik een uur na een maaltijd al trek, dat is door deze manier van eten helemaal over.

Algemene tips voor een voorspoedig herstel bij ziekte:

Mijn ervaringen en alle tips en adviezen uit de Chinese voedingsleer heb ik in de korte zelfstudie ‘gezond eten, voor de echte lekkerbek’ verwerkt. Je kunt al je voedingsdoelen behalen met deze cursus en ook zeker het verkrijgen van meer energie bij chronische ziekte, herstel of teveel stress. 

Deze adviezen helpen je alvast op weg:

 • minder brood, en als je het toch eet; spelt- of zuurdesembrood
 • meer warm eten
 • kruidenthee (geen ijskoude dranken)
 • ontbijten als een keizer en de rest lichter, een flink ontbijt liefst tussen 7 en 9 uur
 • fruit liefst warm eten, in ieder geval niet rechtstreeks uit de koelkast
 • neem meer tijd tussen een maaltijd en snack, 2 à 2,5 uur, maar als je eerder honger krijgt (geen trek, echt honger) dan eet gewoon. Goed naar je lichaam luisteren dus.
 • doe elke dag iets waar je ontspannen van wordt (de tip ‘vermijd stress’ vind ik nooit werkbaar)
 • beweeg, wandel regelmatig
 • eet minder zuivel, harde kazen zijn bijv. beter dan zachte
 • minder rauwe groenten
 • avondeten mag een lichtere maaltijd worden, voor 19 uur
 • eet producten uit het seizoen, dan krijg je vanzelf de juiste vitaminen en mineralen binnen die je in dat seizoen nodig hebt

Hopelijk helpen deze adviezen jou ook naar een leven met meer balans en energie!

Liefs Renée

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven