Ik heb weer eens een heerlijke stamppot voor je! Deze keer een preistamppotje met pastinaak, rivierkreeftjes en een gepocheerd ei. Lukt dat pocheren nou nooit? Een zachtgekookt ei is ook heel erg lekker.
Eten in het seizoen
Prei is bijna het hele jaar rond in het seizoen en pastinaak vanaf oktober tot ongeveer maart. Een perfect herfstgerecht is daarmee geworden! Je kunt het zoete van de pastinaak lekker combineren met het wat pittiger karakter van prei en ui. En om er ook wat zilt in te verwerken kun je rivierkreeftjes gebruiken maar je zou ook uitgebakken spekjes of verse worst kunnen nemen. Uiteraard is dit recept ook vegetarisch heel lekker.
Waarom pastinaak en niet enkel aardappelen
Ik gebruik bijna altijd pastinaak of knolselderij naast aardappelen in een puree of stamppot. Gekookte aardappelen in grote hoeveelheden verteert niet zo makkelijk en daardoor worden de voedingsstoffen minder goed opgenomen. Omdat ik al zo’n 2 jaar volgens de Chinese voedingsleer eet hou ik extra veel rekening met hoe voeding verteert wordt en waarmee je het extra kunt ondersteunen. Extra voordeel is dat ik pastinaak veel lekkerder vind!
Preistamppotje met pastinaak
keukenapparatuur
- 1 Staafmixer
Ingrediënten
- 250 gram prei
- 150 gram kruimige aardappelen
- 350 gram pastinaak
- 1 stuk ui
- 1 teen knoflook
- 50 ml. kookroom light
- 1 klontje boter
- 100 gram rivierkreeftjes
- 2 stuks eieren
Instructies
- Snipper de ui, maak de prei schoon en snij in ringetjes en schil de aardappelen en eventueel de pastinaak (je kunt de schil wel eten maar voor een romige puree kun je beter schillen).
- Snij de aardappelen en pastinaak in grove, ongeveer gelijke, stukken. Voeg water toe en kook gaar (dit duurt ongeveer 10 minuten).
- Bak de ui met de (fijngehakte of geperste) knoflook en preiringen in een beetje olie zachtjes voor zo'n 10 minuutjes.
- Giet de pastinaak en aardappelen af en doe een klontje boter en de kookroom in de pan erbij, de boter smelt vanzelf weg. Maak een heerlijk gladde puree met behulp van een staafmixer.
- Roer vervolgens het ui-preimengsel door de puree met een beetje zout en peper naar smaak.
- Je kunt een zachtgekookt eitje maken of een gepocheerd ei (een scheutje azijn bij een pannetje kokend water, water laten draaien, eitje er in, twee minuten koken en klaar!).
- Maak de stamppot op met de rivierkreeftjes en de eieren.