Ik wilde graag iets met witlof maken maar had geen zin in de reguliere witlof met ham en kaas waar je dan iets van aardappelen bij maakt. Ik had enorm veel zin in pasta, dus toen bedacht ik deze witlof met pasta en kaas. Ik heb er ook nog hamblokjes bij gedaan maar je kunt hem ook vegetarisch maken, dat is ook hartstikke lekker.
Witlof is van oktober t/m april in het seizoen en heeft een licht bittere smaak. Door de harde kern van de stronken eruit te snijden valt veel van de bittere smaak weg. De winter is volgens de Chinese geneeskunde het seizoen van de bittere en zoute smaak. Dit gerecht is dus perfect voor een fijne balans in de winter.
Bij deze witlof met pasta en kaas heb ik de geraspte kaas pas op het eind er doorheen geroerd, je krijgt dan heerlijke gesmolten kaasdraden. Geniet lekker van dit recept!
Witlof met pasta en kaas
Ingrediënten
- 150 gram macaroni (volkoren)
- 3 stronken witlof
- 125 gram hamblokjes
- 50 gram geraspte 30+ kaas
- 100 ml. kookroom light
- 15 gram platte peterselie
- 2 tl. tijm
Instructies
- Kook de pasta volgens verpakking.
- Snij de witlofstronken in de lengte door en haal het bittere hart eruit. Snij dan in kleinere stukken.
- Doe wat vloeibare boter of olie in een pan en bak de witlof met de hamblokjes, tijm en peper naar smaak.
- Je kunt witlof rauw eten dus als je de witlof knapperig wilt houden, bak het dan niet te lang.
- Snij ondertussen de peterselie klein.
- Voeg de kookroom en peterselie toe aan de witlof.
- Giet de pasta af en voeg ook toe aan de groenten. Roer op het laatst de kaas erdoor.