Ik heb een tijd terug deze gemarineerde eieren ontwikkeld. Ik ben dol op de Aziatische keuken en deze gekookte eieren met oosterse smaakmakers leek mij superlekker. Later kwam ik erachter dat je dit blijkbaar Indische eieren noemt, haha. Vandaar dat het recept nu zo heet.
Je kunt allerlei gerechten om dit bijgerecht heen maken. Een Indonesische rijsttafel, ramen (noedelsoep), nasi etc. In dit geval heb ik er rijst bij gekookt, groenten bij gewokt en een woksausje door de groenten heen gedaan.
Dit recept heb ik een hele tijd geleden al eens gemaakt, toen onze vorige hond Luca er nog was. Ik had een klein foutje gemaakt tijdens het fotografen, haha! Ik liet mijn telefoon recht in de schaal met eten vallen. Overal rijst en een heel smerige telefoon. Luca vond dat overigens helemaal niet erg:
De marinade voor de Indische eieren is geheel naar eigen smaak. Ik heb hem vrij dun gemaakt zodat het goed in de eieren trekt en je een mooie kleur krijgt. Maar je kunt hem ook dikker houden en zo pittig maken als je zelf lekker vindt. Het is helemaal niet moeilijk, alleen moet je de eieren wel een aantal uren laten marineren om de kleur er in te krijgen.
Indische eieren
Ingrediënten
- 3 stuks eieren
Voor de marinade:
- 3 cm. gember
- 1 teen knofloook
- 2 el. rijstazijn
- 4 el. teriyakimarinade
- 5 el. ketjap manis
- 100 ml. water
- 1 el. sesamolie
- 1 el. basterdsuiker (liefst bruine suiker)
Instructies
- Kook de eieren hard (10 minuten), laat goed schrikken en afkoelen en pel ze dan.
- Rasp de gember en snij de knoflook klein (of pers met een knoflookpers).
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een kommetje en roer goed door totdat de basterdsuiker opgelost is. Leg de eieren er zo lang mogelijk in, liefst een uur of 4.
- Als je in de avond de rest van de maaltijd bij de eieren gaat maken haal je ze uit de koelkast. Je kunt ze in de marinade zachtjes verwarmen in een pan of ze op kamertemperatuur aan het gerecht toevoegen.