Ribollita – Italiaanse maaltijdsoep, komt uit Toscane en is een kliekjessoep die meestal in de winter of herfst gegeten wordt. Ook wordt deze soep in Toscane als lunch gegeten, een echte hartverwarmer op koude dagen. Oorspronkelijk hoort er ook iets van kool in, zoals cavolo nero of boerenkool. Omdat ik dit niet in huis had heb ik het bij allerlei andere groenten gehouden. De cannelinibonen zijn wel echt een must vind ik, dat is zó lekker in deze maaltijdsoep.
Deze ribollita – Italiaanse maaltijdsoep, is gebaseerd op een recept van Em’s Real Food (mede-foodie Emma). Zij heeft bij deze maaltijdsoep zelfs de bouillon zelf gemaakt! En ze heeft fantastische foto’s op haar site staan, neem zeker eens een kijkje bij haar.
Omdat dit een Italiaanse kliekjessoep is en goed moet vullen hoort hier sowieso altijd (oud) brood in. Ik heb een Italiaanse bol gebruikt, dat was extra lekker door de kruiden die daar al in zitten. En verder heb ik bleekselderij, wortel, aardappelen en champignons toegevoegd. Een rijk gevulde soep voor een zeer smakelijke en budgetvriendelijke maaltijd. De bonen gaan open tijdens het koken waardoor de bouillon een heerlijke volle smaak krijgt. Dit recept is voor mij echt een blijvertje!
Het recept is goed voor 4 flinke kommen maaltijdsoep waarbij ik ervan uitga dat je per persoon 2 kommen soep neemt. Maar voor de lunch is dit dus echt voor 4 personen ruim voldoende.
Ribollita - Italiaanse maaltijdsoep
Ingrediënten
- 1 teen knoflook
- 1 stuk prei
- 3 stengels bleekselderij
- 200 gram wortelen
- 1 stuk groentebouillonblokje (minder zout)
- 750 ml. water
- 0,5 bosje platte peterselie
- 125 gram cherrytomaatjes
- 100 gram champignons
- 250 gram cannelinibonen (uit blik/pot)
- 1 stuk Italiaanse bol (of 125 gram ander oud brood)
- 200 gram aardappelen
- 1 el. geraspte Grana Padano
Instructies
- Snij de prei in ringen en fruit aan met de knoflook in olijfolie in een soeppan.
- De wortelen en bleekselderij mag je in schijfjes snijden en die bak je dan ook even mee. Voeg peper naar smaak toe.
- Snij de aardappelen in stukjes (kijk even of je de schil kunt laten zitten, anders eerst even schillen) en voeg toe aan de soeppan.
- Snij de tomaatjes doormidden, de champignons in plakjes en voeg samen met het water, bouillonblokje, peterselie en de bonen toe.
- Breng het geheel aan de kook en laat zo'n 15 minuten zachtjes koken. Of in ieder geval totdat de wortel gaar is.
- Snij het brood in plakken en grill even met wat extra vierge olijfolie.
- Doe wat stukken brood op de soep en de geraspte kaas mag je ook over de soep verdelen. Buon appetito!