Een sinterklaas recept met pepernoten komt altijd van pas! Niet alleen voor sinterklaasavond maar ook om daarna de chocolaatjes en pepernoten nog mee op te kunnen maken. Officieel zijn de pepernoten die ik in dit recept heb gebruikt kruidnoten. Maar we gebruiken al heel lang in de volksmond pepernoten voor de kleine koekjes die lijken op speculaas.
Dit sinterklaas recept met pepernoten kun je met je kinderen, kleinkinderen, neefjes en nichtjes maken want het is heel makkelijk en ook echt leuk om samen te doen. Zelf was ik vroeger haantje de voorste als we pepernoten gingen bakken, kruidcake of een andere zoete lekkernij. Ik vond dat altijd heel gezellig maar ook vooral het opeten van een vers gebakken cakeje is zoveel lekkerder dan een gekochte. Als topping heb ik een makkelijke vanille crème gemaakt met zuivelspread. Je kunt ook andere chocolaatjes voor bovenop bedenken, bijvoorbeeld chocoladepepernoten of stukjes chocoladeletter. Geniet er lekker van!
Sinterklaas recept met pepernoten
keukenapparatuur
- 1 muffinvorm (of kleine cupjes)
- 1 handmixer
Ingrediënten
- 125 gram suiker
- 125 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram boter (op kamertemperatuur)
- 3 stuks eieren
- 1 snufje zout
- 75 gram pepernoten/kruidnoten
Voor de topping:
- 100 gram zuivelspread naturel
- 1,5 tl. vanille-aroma
- 25 gram poedersuiker
- 15 gram boter
- 8 stuks sint chocolaatjes
Instructies
- Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte).
- Maak de pepernoten wat kleiner, bijv. door de helft. Je kunt dit met een mes doen of door kleiner te stampen in een vijzel.
- Doe de suiker, zout, boter (op kamertemperatuur!) in een schaal en mix met een mixer mooi luchtig (zo’n 5 tot 10 min.).
- Voeg dan de eieren stuk voor stuk toe en nadat deze allemaal opgenomen zijn schep je de bloem met een spatel door het luchtige mengsel.
- Schep vervolgens de stukjes pepernoot er ook doorheen.
- Pak de muffinvorm en vet in, bestuif nog met een beetje bloem, hierdoor blijven je cakejes straks niet plakken. Verdeel het deeg over de vormpjes.
- Bak af voor ongeveer 35 minuten, prik er daarna even in met een prikker om zeker te zijn dat ze gaar zijn.
- Voor de topping meng je de lauwwarme boter met de zuivelspread, poedersuiker en vanille-aroma goed door elkaar. Ik gebruik daar meestal een vork voor.
- Laat de cakejes afkoelen, doe er daarna wat vanilleroom en een chocolaatje op.