Een gezond tussendoortje van zoete aardappel leek me best een moeilijke, maar ze zijn best goed gelukt! 🙂 Ik vind ze wel vrij vast worden de volgende dag dus even opwarmen is dan we een must wat mij betreft. Mijn lieftallige voorproever heeft er lekker van mee genoten!
Gezond volgens de TCG
Er zijn veel verschillende meningen natuurlijk over of iets gezond is of niet. Een gezond tussendoortje van zoete aardappel met walnoten en rozijnen wordt vanuit een aantal dieten onderuit gehaald omdat ze koolhydraatarm eten promoten bijvoorbeeld. Of vanuit het carnivoor dieet bijvoorbeeld. Ik ben helemaal niet van die extreme diëten en eet lekker volgens mijn eigen natuur, volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).
Goed voor je interne kookpot
Vanuit de Chinese voedingsleer (wat een onderdeel is in de TCG) is dit tussendoortje van zoete aardappel heel gezond. Het voedt je maag en milt en daarmee de sleutel tot een goede spijsvertering. Het warmt je kookpot makkelijk op en laat het vuurtje ook lekker branden. Stomen is een manier om langzaam warmte en garing toe te voegen aan je gerecht. Dat werkt ook verwarmend op je lichaam. Je kunt je voorstellen dat als je ijskoude, rauwe producten eet zoals salades of een bakje kwark, dat je maagvuurtje geblust wordt en het een koud effect heeft op je lichaam (en daarmee ook op je verbranding en spijsvertering).
Voel je dat je uit balans bent? Je kunt wel wat meer energie gebruiken, je bent wat klageriger dan anders of je hebt een opgeblazen buik die vervelend aanvoelt? Dit zijn allemaal klachten die je zelf kunt verhelpen door te eten volgens de seizoenen van de Chinese voedingsleer. In het gratis e-book over het aarde-element vertel ik je meer over het belang van je maag en milt.

Gezond tussendoortje van zoete aardappel
keukenapparatuur
- 1 stoommandje
- 1 mengkom
- 1 Staafmixer
Ingrediënten
- 200 gram zoete aardappel
- 150 gram speltbloem
- 1 tl. bakpoeder
- 1 stuk ei
- 1 el. rijstolie
- 0,5 tl. kaneel
- 1 snufje zout
- 2 el. walnoten
- 2 el. rozijnen
Optioneel:
- rauwe honing
Instructies
- Schil de zoete aardappel en snij klein. Kook voor zo’n 10 minuten gaar. Ondertussen meng je alle droge ingrediënten in een mengkom (de walnoten mag je in kleine stukjes breken).
- Pureer de aardappel en voeg samen met de olie en het ei toe aan de droge ingrediënten. Roer goed door. Is het wat te vochtig? Voeg een beetje bloem toe. Te droog? Voeg een beetje water toe.
- Maak je handen nat en maak de bolletjes. Leg ze op een (bak)papiertje in de stoommandjes.
- Zet water op in een pan, zet de stoommandjes er op en stoom in ongeveer 18 tot 20 minuten gaar. Ze blijven er nog glimmend van buiten uitzien (door de stoom), maar van binnen zijn ze wel gaar. Even checken dus om daar zeker van te zijn.
- Als de broodjes wat zijn afgekoeld kun je er naar smaak rauwe honing overheen doen.