Gezond tussendoortje van zoete aardappel

Gezond tussendoortje van zoete aardappel

Een gezond tussendoortje van zoete aardappel leek me best een moeilijke, maar ze zijn best goed gelukt! 🙂 Ik vind ze wel vrij vast worden de volgende dag dus even opwarmen is dan we een must wat mij betreft. Mijn lieftallige voorproever heeft er lekker van mee genoten!

Gezond volgens de TCG

Er zijn veel verschillende meningen natuurlijk over of iets gezond is of niet. Een gezond tussendoortje van zoete aardappel met walnoten en rozijnen wordt vanuit een aantal dieten onderuit gehaald omdat ze koolhydraatarm eten promoten bijvoorbeeld. Of vanuit het carnivoor dieet bijvoorbeeld. Ik ben helemaal niet van die extreme diëten en eet lekker volgens mijn eigen natuur, volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).

Goed voor je interne kookpot

Vanuit de Chinese voedingsleer (wat een onderdeel is in de TCG) is dit tussendoortje van zoete aardappel heel gezond. Het voedt je maag en milt en daarmee de sleutel tot een goede spijsvertering. Het warmt je kookpot makkelijk op en laat het vuurtje ook lekker branden. Stomen is een manier om langzaam warmte en garing toe te voegen aan je gerecht. Dat werkt ook verwarmend op je lichaam. Je kunt je voorstellen dat als je ijskoude, rauwe producten eet zoals salades of een bakje kwark, dat je maagvuurtje geblust wordt en het een koud effect heeft op je lichaam (en daarmee ook op je verbranding en spijsvertering). 

Gezond tussendoortje van zoete aardappel

Voel je dat je uit balans bent? Je kunt wel wat meer energie gebruiken, je bent wat klageriger dan anders of je hebt een opgeblazen buik die vervelend aanvoelt? Dit zijn allemaal klachten die je zelf kunt verhelpen door te eten volgens de seizoenen van de Chinese voedingsleer. In het gratis e-book over het aarde-element vertel ik je meer over het belang van je maag en milt.

Gezond tussendoortje van zoete aardappel

Gezond tussendoortje van zoete aardappel

Nog geen beoordeling
Bereiding 15 minuten
Tijd om te stomen 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Snack, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 8 broodjes
Calories 145 kcal

keukenapparatuur

  • 1 stoommandje
  • 1 mengkom
  • 1 Staafmixer

Ingrediënten
  

  • 200 gram zoete aardappel
  • 150 gram speltbloem
  • 1 tl. bakpoeder
  • 1 stuk ei
  • 1 el. rijstolie
  • 0,5 tl. kaneel
  • 1 snufje zout
  • 2 el. walnoten
  • 2 el. rozijnen

Optioneel:

  • rauwe honing

Instructies
 

  • Schil de zoete aardappel en snij klein. Kook voor zo’n 10 minuten gaar. Ondertussen meng je alle droge ingrediënten in een mengkom (de walnoten mag je in kleine stukjes breken).
  • Pureer de aardappel en voeg samen met de olie en het ei toe aan de droge ingrediënten. Roer goed door. Is het wat te vochtig? Voeg een beetje bloem toe. Te droog? Voeg een beetje water toe.
  • Maak je handen nat en maak de bolletjes. Leg ze op een (bak)papiertje in de stoommandjes.
  • Zet water op in een pan, zet de stoommandjes er op en stoom in ongeveer 18 tot 20 minuten gaar. Ze blijven er nog glimmend van buiten uitzien (door de stoom), maar van binnen zijn ze wel gaar. Even checken dus om daar zeker van te zijn.
  • Als de broodjes wat zijn afgekoeld kun je er naar smaak rauwe honing overheen doen.
Serving: 1broodje | Calories: 145kcal | Protein: 4.4g | Fat: 5.6g | Saturated Fat: 0.85g | Fiber: 1.8g | Vitamin A: 192IU | Vitamin C: 5.8mg | Calcium: 19.8mg
Trefwoord broodje, rozijnen, spelt, tussendoortje, Walnoten, Zoete aardappel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven