Bananencake met spelt en kersen

Bananencake met spelt en kersen

Deze keer heb ik een bananencake met spelt en kersen gemaakt voor ontbijt. Als je hem ook als ontbijt eet dan mag je 2 plakken nemen en mocht je het niet zoet genoeg vinden (ik vind dat overigens wel hoor, dus proef eerst even) dan kun jer wat rauwe honing op doen na bereiding. Dus net voordat je het gaat eten.

Gezond tussendoortje

Bananencake met spelt en kersen is niet alleen een voedzaam ontbijt natuurlijk, je kunt ook een plakje nemen als gezond tussendoortje. Er zit best wat fruitsuiker in maar door de combinatie met volkoren speltvlokken en overige vezels in dit recept zit je er echt lang vol genoeg van en krijg je geen suikerdip.

De energetische waarden van spelt

In de Chinese voedingsleer krijgen voedingsmiddelen energetische waarden mee. Van spelt zijn dit de volgende: spelt helpt de spijsvertering en heelt darmproblemen, heeft een verwarmende thermische waarde, versterkt de milt, voedt yin-vloeistoffen, bevochtigt droogheid en werkt gunstig voor tekorten (in bijv. Qi). Ik heb voor bananencake met kersen gekozen om de spelt mee te combineren omdat dit goed in het vuur-element past. Wil je ook volgens de 5 elementen/seizoenen van de Chinese voedingsleer gaan eten voor meer balans en je gezondheid een boost geven? Start dan de cursus ‘De Chinese voedingsleer – met de seizoenen mee’.

Bananencake met spelt en kersen

Bananencake met spelt en kersen

Nog geen beoordeling
Bereiding 15 minuten
Oventijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Amerikaans
Porties 1 cake
Calories 365 kcal

keukenapparatuur

  • 1 cakeblik
  • 2 kommen

Ingrediënten
  

  • 125 gram volkoren speltvlokken
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 stuks rijpe bananen
  • 100 gram kersen
  • 2 tl. Ceylon kaneel
  • 75 ml. zonnebloemolie
  • 2 stuks eieren
  • 1 el. boter (voor invetten)

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Ontpit de kersen door ze met een mesje doormidden te snijden tot aan de pit en dan een helft er vanaf te halen. De pit kun je nu uit de andere helft halen.
  • Pak een grote kom en prak de bananen klein. Voeg aan de bananen de eieren, zonnebloemolie en ontpitte stukken kers toe en meng.
  • Doe in een andere kom de speltvlokken, bakmeel en kaneel toe, roer even om.
  • Voeg dan de natte ingrediënten langzaam toe aan de droge. Blijf tussendoor goed roeren.
  • Vet een cakeblik in en doe het deegmengsel er in. Bak 35 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Serving: 2plakken | Calories: 365kcal | Protein: 8.2g | Fat: 15g | Saturated Fat: 1g | Sodium: 170mg | Fiber: 3.6g | Vitamin A: 36.6IU | Vitamin C: 6.8mg | Calcium: 32.5mg | Iron: 1.6mg
Trefwoord Bananen, Cake, kersen, spelt, Vezelrijk

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven