Stoofpot wortelen met kip. Ik had een grote bos wortelen gekocht voor 1 euro! 🙂 Ik had er een aantal schoongemaakt voor in een soep maar wat te doen met de rest? Een wortelstamppot of -puree is niet helemaal mijn smaak dus heb ik er een ander herfstig gerecht mee gemaakt. Ik heb de slowcooker gebruikt maar een pan op laag vuur kan uiteraard ook. Een slowcooker is overigens echt veel zuiniger in energieverbruik en ik heb verder ook alleen maar budgetvriendelijke ingrediënten gebruikt.
Ik kon, toen ik deze stoofpot wortelen met kip, maakte geen kastanjechampignons gevonden krijgen in de supermarkt, maar heb ze wel in het recept gezet want dat is nóg lekkerder. Die hebben een diepere aardse smaak wat nog beter bij de herfst past. Dit gerecht is lekker met wat aardappeltjes of een pastinaakpuree erbij maar dat is niet noodzakelijk, ook kun je het als lunchgerecht eten. Dat past ontzettend goed in een gezonde leefstijl omdat je dan extra veel groenten eet op een dag.
Stoofpot wortelen met kip
keukenapparatuur
- 1 slowcooker (of een pan op laag vuur)
Ingrediënten
- 200 gram kippendijtjes
- 200 gram kastanjechampignons (of gewone)
- 1 stuks prei
- 400 gram wortelen
- 100 gram zuivelspread
- 2 tenen knoflook
- 1 el. tijm
- 1 el. peterselie
- 1 stuk bouillonblokje kip (minder zout)
- 250 ml. water
Instructies
- Snij de kip in stukken en braad kort aan in een beetje olie met de (geperste of kleingesneden) knoflook.
- Maak de wortelen en champignons schoon en snij in grove stukken (hoe kleiner de wortel hoe sneller ze gaar zijn).
- Was en snij ook de prei. Doe dan de kip en de rest van de ingrediënten, behalve de zuivelspread, in de pan of slowcooker en laat een tijd stoven (slowcooker mag op de hoge stand).
- Als de kip gaar is en de wortelen beetgaar dan mag de zuivelspread erbij. Als je liever een dikke saus wilt dan giet je eerst de bouillon uit de pan en voeg je daarna de zuivelspread pas toe.
- Goed roeren zodat de zuivelspread smelt en mengt en dan is het klaar. Dat zal voor een slowcooker zo’n anderhalf uur zijn op hoge stand en voor een pan een half uur.