Flatbread zelf maken

Flatbread zelf maken

Flatbread zelf maken is heel makkelijk en leuk om te doen! Ik ben zelf niet iemand die veel bakt, maar de simpele baksels, zoals focaccia, naanbrood of dit Libanese platbrood vind ik erg leuk om te doen. En het is zoveel smakelijker (en gezonder, want je gebruikt dan veel minder zout of andere smaakversterkers) dan een kant-en-klare variant. Een goed basisrecept zoals deze is ideaal, zo kun je zelf vullingen en bijgerechten erbij verzinnen. 

Maar 3 ingrediënten

Dit flatbread bevat maar 3 ingredienten en is op basis van een recept van Eef kookt zo. Ik heb wel het soort bloem aangepast naar de Chinese voedingsleer (zodat het makkelijker verwerkt kan worden door je spijsvertering). En ik heb er natuurlijk wat groenten/vezels aan toegevoegd. Zo is dit een heerlijke lunch geworden. 

Als bijgerecht

Flatbread zelf maken doe ik vaak voor bij een stoofgerecht zoals een beef rendang (dat vind ik zo lekker!). Zo kun je de platbroodjes gebruiken om te dippen of beleggen. Geniet van deze veelzijdige flatbreads.

Flatbread zelf maken

Flatbread zelf maken

Deze met courgette en mozzarella is perfect voor de lunch.
Nog geen beoordeling
Bereiding 30 minuten
Rusttijd 29 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang lunch
Keuken libanees
Porties 4 flatbreads
Calories 265 kcal

keukenapparatuur

  • 1 grillpan
  • 1 theedoek
  • 1 deegroller
  • 1 kaasschaaf

Ingrediënten
  

  • 150 gram speltbloem (plus wat extra voor de zekerheid)
  • 100 ml. heet water
  • 0,2 el. zout

Voor de vulling:

  • 1 stuk courgette
  • 1 bol mozzarella
  • 1 el. oregano

Instructies
 

  • Doe het zout in het hete water en zorg dat het zout helemaal is opgelost voordat je het gebruikt.
  • Voeg dan beetje bij beetje het water toe aan de bloem terwijl je kneedt. Kneed door totdat een deegbal ontstaat. Je moet flink kneden en het deeg moet niet meer aan je vingers plakken. Als het te veel plakt dan voeg je wat meer bloem toe. Vorm vervolgens het deeg tot een bal.
  • Vet een kom in met wat olijfolie en leg de bol van deeg erin. Draai de bol rond zodat hij helemaal goed bedekt is met de olijfolie.
  • Dek de kom af met een natte theedoek (gewoon een schone theedoek even onder de kraan houden) en laat hem 30 minuten staan (buiten de koelkast).
  • Ondertussen schaaf je de courgette in plakken met een kaasschaaf. Zet een droge grillpan op het vuur en grill de courgetteplakken aan beide kanten totdat er bruine grillstreepjes op staan.
  • Verdeel dan het deeg in gelijke delen. Rol elk stuk deeg uit met een deegroller tot een ronde, dunne lap (kijk even naar de pan waar je het in gaat bakken, dat ze daar wel in passen).
  • Verhit een droge pan op het vuur (dus zonder olie) en bak hierin de flatbreads om en om gaar (je ziet het veranderen van kleur en er komen kleine luchtballetjes en bruine vlekjes op, dan zijn ze gaar).
  • Besprenkel met een beetje water als ze klaar zijn en dek tussendoor af met een droge theedoek.
  • Als je ze allemaal gebakken hebt ga je ze beleggen met plakken courgette, oregano, evt. wat peper en de stukken mozzarella. Vouw dubbel en leg terug in de droge pan om de kaas te laten smelten. Eet smakelijk!
Serving: 1stuk | Calories: 265kcal | Protein: 12g | Saturated Fat: 4g | Sodium: 150mg | Fiber: 2.5g | Vitamin A: 104IU
Trefwoord Brood, courgette, Kruiden, Mozzarella

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven