Focaccia zelf maken is helemaal niet moeilijk en eigenlijk wel een heel leuk klusje. Het is gewoon heel bevredigend als je met je eigen handen het deeg maakt en uiteindelijk van een heerlijke focaccia mag genieten.
Italiaans brood
Focaccia is een Italiaans brood van witte, heel fijne, bloem. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje, maar hier mag je net zo goed lekker van genieten. Hou de 80/20-regel er over de linie in, dan zit je altijd goed.
De visie vanuit de Chinese voedingsleer
In veel opzichten is de Chinese voedingsleer vergelijkbaar met de Nederlandse, zoals in het geval van witte bloem. Zo’n focaccia zelf maken is echt een leuk en creatief klusje, maar het resultaat kun je beter delen met je tafelgenoten, haha. Echte comfortfood maar niet super gezond. Ik heb er wel nog wat verse kruiden, goede olijfolie, olijven en tomaten op gedaan voor een wat gezonder effect. Bovendien maken deze ingrediënten dit brood nog lekkerder.

Focaccia zelf maken
keukenapparatuur
- 1 ovenschaal
Ingredients
- 450 gram witte patentbloem (liefst '00' bloem)
- 50 gram extra witte patentbloem (als reserve)
- 7 gram bakkersgist
- 5 gram keukenzout
- 1 tl. suiker
- 7 el. extra vergine olijfolie
- 300 ml. lauw water
Voor de topping:
- 1 tl. grof zout
- 2 takjes rozemarijn
- 15 stuks zwarte olijven
- 200 gram cherrytomaatjes
Instructions
- Doe het water, suiker en gist in een schaaltje. Zet het zo’n 5 minuten met een schoteltje er op/afgedekt weg. Daarna mag je het gistmengsel goed door roeien.
- Pak een grote kom en doe daar de bloem en de keukenzout in en meng even. Maak in het midden een kuil en giet daar het gistmengsel en 3 el. van de olijfolie in.
- Pak twee normale messen en begin snijbewegingen te maken totdat alles goed gemengd is en je met je handen een deegbal kunt maken.
- Doe wat bloem op een schoon en droog stuk aanrecht en leg daar de deegbal op. Kneed een minuut of 10, voeg een beetje bloem toe als het te veel plakt.
- Pak een ovenschaal of bakplaat en leg het deeg er op. Maak alvast de vorm van het deeg die je straks wilt. Dek af met plastic folie en zet weg op een warme plek, laat een uurtje rijzen.
- Verwarm de oven voor op 220 graden. Doe water in een bakje en doop één of meerdere vingers er in en maak kuiltjes in je focaccia-deeg.
- Snij de cherrytomaatjes en olijven doormidden. Doe in de kuiltjes een tomaatje of olijf. Steek wat verse rozemarijn in het deeg. Doe kleinere stukjes rozemarijn in een bakje met de rest van de olijfolie en giet over het deeg heen.
- Eindig met het grove zeezout en bak 15 tot 20 minuten af in de voorverwarmde oven.
- Daarna mag het brood wat afkoelen, als je het deeg soepel wilt houden wikkel je er een theedoek omheen.