Ik heb een heerlijk bijgerecht gemaakt afgelopen week, dat moest ik echt delen! Ik heb fruit met balsamico en ricotta gemaakt, met verse basilicum en tijm. Dit was zo ontzettend makkelijk en lekker!
Kersen en balsamico-azijn
Ik heb, nog net op de valreep, eind augustus heerlijke kersen gebruikt. Dat combineert heel goed met de balsamico-azijn vind ik. Maar ik verwacht dat rode druiven ook superlekker zijn om daarvoor in de plaats te gebruiken. Omdat iedereen aan tafel lekker gaat dippen met (glutenvrij) brood is het wel zo handig om de kersen te ontpitten, bij druiven kies je dan gewoon voor de pitloze variant.
Tafel vol bijgerechten
Je ziet steeds meer restaurants met kleinere gerechten werken die je dan meerdere besteld en kunt delen. Daar is dit bord vol fruit met balsamico en ricotta ook perfect voor. Combineer het met allerlei andere bijgerechten of voorgerechten en je hebt in korte tijd een feestmaal op tafel staan!
Zoet gerecht
Dit gerecht is natuurlijk vrij zoet, met de zoete kersen of druiven en de ricotta. Door de balsamico-azijn en het brood krijg je een fijne variatie in smaak. Als overige gerechten zou ik wel zeker hartiger gerechten kiezen en liefst met veel groenten.
Fruit met balsamico en ricotta
keukenapparatuur
- 1 kleine keukenmachine (of een staafmixer)
Ingrediënten
- 150 gr. ricotta
- 5 gram verse basilicum
- 2 el. goede olijfolie (extra vierge)
- 10 takjes verse tijm
- 100 gram kersen (of rode pitloze druiven)
- 2 el. balsamicoazijn
- 0,5 stuk stokbrood (evt. om af te bakken)
Instructies
- Klop de ricotta met de blaadjes basilicum, de extra vierge olie en de helft van de tijm (even van de takjes rissen) met een keukenmachine tot een zachte crème. Dat duurt een aantal minuten.
- Doe de ricotta op een mooi bord, het leukst is om dit gerecht te delen dus je maakt gewoon één groot bord en doet daar alle ricotta op.
- Doe wat olie in een pan, voeg de tijm met takjes en al toe. Bak dat eerst even voordat je het fruit erbij doet.
- In het geval van kersen heb ik ze eerst ontpit, dus gehalveerd en dan de pitten eruit gehaald met de hand. Bij rode druiven kun je pitloze kopen en die halveren.
- Doe het fruit dan in de pan erbij en voeg, na een paar minuten, ook de balsamicoazijn toe. Bak alles even en blijf goed omroeren.
- Doe het balsamico-fruit bovenop de ricotta en serveer met het brood.