Vegetarische panzanella met olijven en mozzarella. Ik heb het weer gedaan hoor, veel teveel ingrediënten in een Italiaans recept. Maar weet je, ik hou ervan en ik schaam me er niet voor, haha. Weet jij wat panzanella is? Ik had het nog nooit eerder op maar zag regelmatig op Instagram recepten en foto’s van dit gerecht voorbij komen en dacht, dat ziet er erg lekker uit! Blijkbaar is dit oorspronkelijk een Italiaans recept waarbij oud brood opgemaakt werd, de bedoeling is dat het brood flink wat van de sappen van de tomaten opneemt en daardoor weer lekker smaakt.
Ik heb gewoon vers afbak-ciabatta gebruikt omdat ik geen oud brood had. Ik heb de panzanella vegetarisch gemaakt, wat volgens mij heel vaak gedaan wordt. Ik kan me voorstellen dat het wel lekker zal zijn om er wat uitgebakken stukje pancetta bovenop te doen als je het serveert of gemarineerde kip ernaast. Aan deze panzanella met olijven en mozzarella heb ik verder nog verse basilicum, komkommer, uiteraard flink wat tomaten, rode ui en natuurlijk het brood toegevoegd.
Maak deze salade wat verder van tevoren, dat maakt dat de smaken nog beter in het brood komen en dan is deze heerlijke, gezonde salade extra lekker. Geniet van dit snelle en slanke gerecht.
Panzanella met olijven en mozzarella
Ingrediënten
- 125 gram ciabatta (evt. afbakbrood)
- 3 stuks tomaten (400 gram)
- 1 stuk rode ui
- 100 gram mozzarellabolletjes
- 100 gram komkommer
- 50 gram gemengde olijven
- 20 gram basilicum
- 1 el. olijfolie (extra vierge)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 75 graden, scheur of snij de ciabatta in kleine stukjes en rooster op een bakpapiertje voor zo’n 15 minuten in de hete oven.
- Snij de tomaten en komkommer klein en doe in een schaal.
- Snij de ui doormidden en snij dan in heel dunne plakjes, haal wat uit elkaar en voeg toe aan de salade.
- Snij de olijven en de mozzarellabolletjes doormidden en roer ook door de salade.
- Voeg de basilicum toe (deze snij of scheur ik ook altijd wat kleiner), wat peper en de olijfolie.
- Voeg de ciabatta ook toe en roer alles goed om. Alles even laten staan (als je tijd hebt) is wel extra lekker! Eet smakelijk!