Runderstoofpot met bladerdeegdakje en lekker veel groenten. Deze overheerlijke stoofschotel heb ik met veel groenten gemaakt, dat is niet voor niks mijn trademark ;), ik heb gewoon echt niet goed gegeten als er te weinig groenten bij mijn avondmaaltijd zit.
Bij dit recept maak je eerst een klassiek stoofvleesgerecht en je voegt later de groenten toe. Dan nog het bladerdeegdakje er op en nog eventjes in de oven. Ik heb deze runderstoofpot met bladerdeegdakje in de slowcooker gemaakt, maar dit kan ook prima in een gewone pan natuurlijk, dan gebruik je wel iets meer vocht omdat het dan wat harder gaat, ook mag je dan de helft van de kooktijd aanhouden ongeveer. Maar proef het vooral, dan weet je of het vlees lekker uit elkaar valt.
Een schaal vol heerlijke comfortfood voor een herfstachtige dag! Een stoofschotel kost even tijd maar is wel weer heel simpel en met een slowcooker heb je er al helemaal geen omkijken naar. Dus lekker opzetten vanmiddag en vanavond genieten!
Runderstoofpot met bladerdeegdakje
keukenapparatuur
- 1 slowcooker (of een pan op laag vuur)
Ingrediënten
- 450 gram Parijse worteltjes (diepvries)
- 350 gram erwten (diepvries)
- 250 gram kastanjechampignons
- 100 gram zoetzure cocktailuitjes (uit pot)
- 500 gram sukadelappen
- 1 stuks ui
- 1 teen knoflook
- 2 stuks kruidnagel
- 2 stuks laurierblad
- 1 stuk runderbouillonblokje (minder zout)
- 250 ml. water
- 1,5 el. peterselie
- 1 el. tijm
- 0,5 el. bloem (of broodkruim)
- 4 plakjes bladerdeeg (diepvries)
- 1 stuk eigeel
Instructies
- Snipper de ui en snij de knoflook in kleine stukjes.
- Snij de sukadelappen in ongeveer gelijke stukken. Doe wat vloeibaar boter in een pan en bak de ui, knoflook en de stukken vlees bruin.
- Zet de slowcooker aan en doe alles daarin. Voeg dan het bouillonblokje en het water toe.
- De kruidnagels en laurierblaadjes kun je in een thee-ei doen en in het vocht hangen. Als je geen thee-ei hebt kun je het er ook los in doen, haal het er dan wel weer uit als je klaar bent met stoven.
- Voeg nog wat peper naar smaak toe en de peterselie. Laat 4 uur stoven op de hoge stand.
- Ondertussen haal je de diepvriesgroenten uit de vriezer om alvast te ontdooien.
- Na de 4 uur giet je overtollig vocht weg van de erwten en worteltjes. Doe ze bij de stoofpot erbij. Snij de champignons en voeg deze ook toe samen met de tijm. Roer even om en laat nog een uur stoven op de hoge stand.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Na 5 uur stoven zou het vlees lekker uit elkaar moeten vallen. Is dit nog niet het geval dan laat je het nog wat langer staan.
- Haal de bladerdeeg uit de diepvries en laat even ontdooien.
- Check hoe dun het vocht van het stoofvlees is anders kun je de bloem gebruiken om het iets dikker te maken (dit kan ook met broodkruimels).
- Als het vlees goed is haal je het thee-ei met de kruidnagels en laurierblaadjes uit het stoofvlees. Voeg de zoetzure uitjes toe.
- Vet een ovenschaal in en doe daar het stoofgerecht in. Verdeel het ondertussen ontdooide bladerdeeg mooi over de ovenschaal (je kunt met een deegroller uitrollen evt.), prik wat gaatjes in het deeg en smeer in met het eigeel.
- Bak af in zo’n 25 tot 30 minuten. Geniet van deze heerlijke schotel!