Gezond ontbijt met rabarber

Gezond ontbijt met rabarber

Een gezond ontbijt met rabarber, havermout en zoete, sappige peer gaat er hier elke dag wel in! Maar helaas is rabarber niet zo lang in het seizoen. Alleen in mei en juni is rabarber te verkrijgen in Nederland. Deze ontbijtcake is meer een kruimelcake geworden, hij valt makkelijk uit elkaar, maar dat mag de pret niet drukken! Ik hou daar zelf eigenlijk juist wel van.

Is rabarber groente of fruit?

Officieel is rabarber groente dus dit gezond ontbijt met rabarber en peer bevat allerlei fijne voedingsstoffen! Er zit onder andere kalium, vitamine K, vezels, magnesium, calcium en vitamine C in.

Rabarber vanuit de Chinese geneeskunde

In de Chinese voedingsleer wordt rabarber gezien als een sterk middel om je lever te ontgiften en heeft het een laxerende werking waardoor het goed kan helpen tegen constipatie. Eet je er te veel van dan kan het juist darmklachten en diarree veroorzaken. 

Wil je meer recepten en praktische informatie om zelf volgens de Chinese voedingsleer je lichaam in balans te krijgen? Kijk dan eens op de informatiepagina over de cursus ‘De Chinese voedingsleer – met de seizoenen mee’. 

Gezond ontbijt met rabarber

Gezond ontbijt met rabarber

Deze heerlijke ontbijtcake is goed voor 65 gram fruit per portie.
Nog geen beoordeling
Bereiding 15 minuten
Oventijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 1 cake
Calories 130 kcal

keukenapparatuur

  • 1 cakevorm
  • 2 kommen

Ingrediënten
  

  • 450 gram rijpe peren
  • 200 gram rabarber
  • 1 tl. vanille-extract
  • 50 ml. honing
  • 100 gram havermout (fijne vlok)
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 stuks eieren
  • 50 ml. zonnebloemolie

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Was de rabarberstengels. Zitten er harde, taaie draden om de rabarber? Trek ze er makkelijk vanaf met een mesje en snij daarna in kleine stukjes.
  • Schil de peren en snij ook in kleine stukjes.
  • Doe alle droge ingrediënten bij elkaar en meng goed door elkaar.
  • Doe alle natte ingrediënten bij elkaar, roer even om en voeg het dan stap voor stap toe aan de kom met droge ingrediënten. Blijf ondertussen roeren.
  • Op het laatst voeg je de stukjes peer en rabarber toe, zorgt dat ze goed verdeeld worden in het mengsel.
  • Vet een cakeblik in en verdeel het mengsel goed over de vorm.
  • Zet 35 minuten in de voorverwarmde oven. Met een prikker kun je controleren of hij goed gaar is.
Serving: 1plak | Calories: 130kcal | Carbohydrates: 17.6g | Fat: 4.6g | Saturated Fat: 0.7g | Sodium: 69mg | Fiber: 1.6g | Vitamin A: 14.5IU | Vitamin C: 2mg | Iron: 0.65mg
Trefwoord Cake, Ei, Havermout, honing, Peer, Rabarber

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven