Zelf bouillon maken is helemaal niet moeilijk en stukken gezonder dan bouillonblokjes. Ik gebruik, als ik bouillonblokjes pak, altijd de varianten met minder zout, maar er zit nog steeds allerlei vulmiddelen in zoals smaakversterkers en gist. Deze keer heb ik bouillon van runderschenkel gemaakt, maar je kunt ook soepkip, vis of groenten gebruiken. De schenkel heb ik bij de slager gehaald, dan heb je vervolgens meteen vlees om in de soep te doen.
Bij het maken van bouillon gebruik je dus iets van vlees om smaak af te geven, allerlei soorten groenten en kruiden. Ik heb wortelen, bleekselderij, bosui, uien en prei gebruikt. Verder zijn kruidnagel, laurierblad en verse kruiden onmisbaar om een mooie smaak af te geven.
Je kunt alle groenten lekker grof snijden want je gebruikt ze echt alleen om de bouillon te maken. Later, als je er soep van maakt, kun je andere verse groenten naar smaak gebruiken.
De bouillon kun je later gebruiken als basis voor sauzen, soepen of bijvoorbeeld ragout maken. Geniet er lekker van!
Bouillon maken
keukenapparatuur
- 1 grote soeppan
- 1 zeef
Ingrediënten
- 700 gram schenkel
- 4 stuks wortel
- 3 stengels bleekselderij
- 2 stuks bosui
- 1 stuk rode ui
- 1 stuk prei
- 3 stuks kruidnagel
- 1 stuk laurierblad
- 0,5 bosje verse peterselie
- 5 takken rozemarijn
- 2,5 liter water (of meer als je de bouillon minder sterk wilt)
Instructies
- Doe wat olie in een pan op het vuur en leg de schenkel er in.
- Snij de wortels, bleekselderij, prei, ui en bosui grof.
- Voeg de groenten samen met het water toe. Voeg ook de kruiden en specerijen toe en breng zachtjes aan de kook.
- Laat 3 tot 3,5 uur trekken/koken.
- Giet de bouillon door een zeef.
- Als de bouillon wat is afgekoeld kun je het vet er vanaf scheppen.
- Proef de bouillon en voeg eventueel nog wat peper en zout toe.
- Snij het vlees in stukjes en voeg wat verse groenten toe om er een soep van te maken, of portioneer het zo en vries in.
- Nu kun je er sauzen, ragout of soep van maken.