Deze heerlijke hartige taart met asperges en zalm is een echt lentegerecht! De witte asperge is alweer in het seizoen, tot eind juni kunnen we er weer volop van genieten. Ik ben dol op asperges, eigenlijk alle soorten en maten hoor, maar vooral de witte asperges die maar korte tijd in het seizoen zijn.
Hartige taart van plakjes deeg
Ik maak een hartige taart eigenlijk altijd met plakjes hartige taartdeeg uit de diepvries. Je laat ze dan eerst ontdooien en dan kun je ze mooi in de juiste vorm drukken. De plakjes zijn dun en niet zo vet als bijvoorbeeld bladerdeeg.
Wilde zalm
Witte asperges met zalm is een perfecte combinatie. Of het nou gerookte zalm of zalmfilet is, dat maakt niet uit. De zilte smaak is perfect bij het zoete van de witte asperges. In deze hartige taart met asperges en zalm heb ik ook nog flink wat broccoli verwerkt, want ik hou echt van veel groenten in mijn maaltijden. Eén hartige taart is voldoende voor 3 personen en goed voor 300 gram groenten per persoon. Als je geen grote eters hebt dan zou 4 personen ook net kunnen.
Hartige taart met asperges en zalm
keukenapparatuur
- 1 taartvorm
Ingrediënten
- 6 stuks blaadjes hartige taartdeeg (uit de diepvries)
- 250 gram wilde zalmfilet (uit de diepvries)
- 500 gram witte asperges
- 500 gram broccoli (ongeveer 1 stronk)
- 200 gram cottage cheese
- 2 stuks eieren
- 1 el. basilicum
- 50 gram 30+ kaas (geraspt)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg de plakjes deeg uit de diepvries om te ontdooien.
- Schil de asperges grondig en snij het uiteinde er vanaf. Leg ze in koud water en breng aan de kook, kook ze voor zo’n 5 minuten.
- Snij de broccoli klein en bak even in een grote pan met wat olie.
- Doe dan de kruiden, wat peper en de cottage cheese erbij en een groot deel van de asperges (die mag je eerst kleiner snijden). Een aantal asperges gaan straks in het geheel bovenop, hou die dus even apart.
- Snij de bevroren zalm in stukken en voeg toe aan de pan, haal vervolgens van het vuur.
- Bedek de bodem van de taartvorm met ovenpapier en smeer de zijkant in met boter. Leg de plakjes deeg er in en druk aan zodat je geen naden meer hebt.
- Doe de 2 eieren in de pan erbij, roer een keer om en stort dan alles in de taartvorm. Leg de hele asperges bovenop (bestrijk met wat boter of olie) en strooi dan de kaas er overheen. Zet voor 30 minuten in de oven.