Ik heb deze keer Turkse köfte van kipgehakt gemaakt. Eigenlijk hoort köfte van lams- of rundergehakt gemaakt te worden, maar ik wilde het wat minder vet maken. En dat is door het gebruik van kip zeker gelukt! Je ziet wel dat de worstjes wat bleker zijn gebleven van kleur.
Turks of Grieks?
Ik dacht zelf dat köfte een Grieks gerecht is maar het blijkt toch Turks te zijn. Dit komt door het gebruik van komijn in het vlees. Dat is een duidelijk Turkse smaakmaker. Ik heb in deze köfte van kipgehakt nog veel meer andere kruiden toegevoegd die ik lekker vind en waardoor het een kruidig geheel krijgt. Je kunt hier zelf mee experimenteren uiteraard! Dat vind ik zelf altijd extra leuk.
Wat eet je hierbij?
Ik heb zelf flink wat groenten gebruikt waaronder de aubergine. Dit vind ik echt dat Turkse tintje aan het gerecht geven. Doordat je de aubergine klein snijdt en grilt in de oven is het schilletje niet taai (wat vaak de reden is dat mensen niet vaak aubergine eten).
Ik heb gele courgette en tomaat gebruikt omdat het perfect past qua smaak maar ook omdat het zo leuk erbij kleurt. Eat the rainbow is sowieso qua vitamines en mineralen altijd een goed idee! Deze schotel bevat ontzettend veel groenten dus dat komt zeker goed. Wil je meer tips over gezonde voeding? Kijk dan eens in de blogartikelen op deze site, of op mijn Instagram-pagina.
Ik heb, bij deze köfte van kipgehakt, platbrood gegeten maar het is ook heel lekker om rijst of couscous erbij te bereiden.

Köfte van kipgehakt
keukenapparatuur
- 1 ovenschaal
Ingredients
- 2 stuks (volkoren) platbrood
- 1 stuk aubergine
- 1 stuk gele courgette
- 1 stuk ui
- 0,5 el. paprikakruiden
- 250 gram kipgehakt
- 1 tl. korianderzaad (of poeder)
- 0,5 tl. gemberpoeder
- 1 tl. nootmuskaat
- 0,5 tl. kaneel
- 1 tl. komijnzaad
- 1 stuk tomaat
- 150 ml. Griekse yoghurt
- 4 takjes verse munt
Instructions
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snij de courgette en aubergine in blokjes. Meng 1 el. olie per persoon, de paprikakruiden en peper naar smaak door de groenten. Doe alles in een ovenschaal en zet voor 10 min. in de oven.
- Snipper de ui, meng samen met alle overige kruiden door het kipgehakt. Maak er worstjes van (met je handen) en leg bij de groenten in de oven. Bak voor 10 minuten.
- Meng de yoghurt met de munt en evt. wat peper en een eetlepel olijfolie.
- Snij de tomaat in blokjes. Voeg deze na 10 minuten nog voor 5 minuten toe aan de ovenschotel. Leg ook de platbroodjes even in de oven erbij om af te bakken.
- Serveer de schotel met het platbrood en de frisse yoghurtdip.