Deze heerlijke ovenschotel met zoete aardappel, broccoli, ui, fetakaas, ras el hanoutkruiden en verse peterselie is niet alleen superlekker maar ook heel gezond. In dit ovengerecht wordt al het goeds uit het aarde-element gecombineerd met het metaal-element. Een perfecte maaltijd dus voor in de herfst!
Is zoete aardappel een groente?
Een gewone aardappel wordt niet gezien als groente maar een zoete aardappel soms wel. Het voedingscentrum schaalt ze echter beide niet in als groente maar als koolhydraatbron (waar je niet onbeperkt van kunt eten, terwijl je groenten wel onbeperkt mag eten). Ze worden wel beide gezien als een gezonde keuze en hebben elk weer andere voordelen.
Element aarde
In het aarde-element (uit de Chinese voedingsleer) is de zoete aardappel een zeer geschikt product om te eten als je wat meer energie kunt gebruiken. Ook helpen producten uit het aarde-element je milt en maag waardoor je spijsvertering beter kan functioneren. Kortom, wissel het lekker af door de seizoenen heen.
Peterselie
Ik heb naast broccoli, ui en knoflook (allemaal heel goed in de herfst voor meer energie en balans) ook nog peterselie aan deze ovenschotel toegevoegd. Peterselie heeft een licht verwarmende aard, heeft een scherpe en bittere smaak, helpt bij het verbeteren van de spijsvertering en ondersteunt de lever. Geniet dus maar extra van deze gezonde feitjes als je dit heerlijke gerecht eet. 🙂
Ovenschotel met zoete aardappel
keukenapparatuur
- 1 ovenschaal
Ingrediënten
- 450 gram zoete aardappel
- 300 gram broccoli
- 1 stuk ui
- Ras el hanoutkruiden (naar smaak)
- 1 teen knoflook
- 3 el. rijstolie
- 2 el. blokjes fetakaas
- 1 handje verse peterselie (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Maak alle groenten schoon, schil de zoete aardappelen en snij vervolgens alles in grove stukken.
- Pak een ovenschaal en doe daar alle groenten in. Strooi de ras el hanout over de groenten en schep even om.
- Meng de olie met de geperste (of kleingesneden) knoflook en giet over de schotel met peper naar smaak. Schep om zodat de olie goed verdeeld wordt.
- Zet voor 30 minuten in de oven, schep tussendoor om.
- Na een half uur check je even of de aardappelen wel echt goed gaar zijn. Zo niet, zet dan nog voor zo'n 10 minuten terug. Als dat wel het geval is dan verdeel je de blokjes fetakaas en peterselie over het gerecht en kun je lekker gaan eten.