Dit sorbetijs met munt en kletskoppen heb ik ooit eens gemaakt als kerstdessert. Het ziet er feestelijk uit, is erg simpel en budgetvriendelijk. Uiteraard is dit op elk ander moment in het jaar een heel goed idee. Als je bijvoorbeeld eters krijgt is dit een leuke afsluiter van de maaltijd. Voor het sorbetijs meng je gewoon alles in een keukenmachientje, voilà daar is het ijs al. Of dit officieel sorbetijs, yoghurtijs of vruchtenijs is dat weet ik niet, het is eigenlijk een combinatie van alle drie geworden. Ik voeg altijd van alles bij elkaar wat me lekker lijkt en dat heeft niet altijd een officiële naam.
De kletskoppen heb ik ook zelf gemaakt, dat is wel heel leuk hoor, om koekjes zelf te maken. Maar je kunt ze uiteraard ook gewoon kopen om het jezelf nog makkelijker te maken. Let bij het maken van de koekjes wel even op als je gaat bakken want elke oven is anders en ze kunnen ineens heel hard gaan. Normaliter eet ik nooit een toetje, maar als ik eters krijg of als ik uit eten ga, dan vind ik het een perfecte afsluiter. Geniet van het maken maar vooral van het samen opeten van dit sorbetijs met munt en kletskoppen.
Sorbetijs met munt en kletskoppen
keukenapparatuur
- 1 keukenmachientje of blender
Ingrediënten
Ingrediënten voor het ijs
- 200 ml. sojayoghurt, vanillesmaak
- 2 el. agavesiroop (of een andere siroop)
- 1 tl. citroensap (vers of uit een flesje)
- 250 gram blauw bessen (diepvries)
- 250 gram frambozen (diepvries)
- 6 takjes verse munt
Ingrediënten voor de kletskoppen
- 50 gram patentbloem
- 50 gram ongezouten roomboter
- 30 gram amandelmeel
- 125 gram lichte basterdsuiker
- 20 gram amandelen
- 0,5 tl. kaneel
- 2 el. melk
- 1 snufje zout
Overige ingrediënten
- 1 bakje verse slagroom
- 3 el. poedersuiker
Instructies
- Doe alle ingrediënten (behalve de munt) in een keukenmachine totdat er een mooie gladde emulsie ontstaat. Doe in een bak en zet een tijdje in de diepvries. Niet al te lang want het kristalliseert heel snel. Of je moet het ruim voordat je het gaat scheppen weer eruit halen.
- Koekjes: Verwarm de oven voor op 210 graden.
- Zorg dat de roomboter goed op kamertemperatuur is, snij het klein en doe in een beslagkom/schaal. Doe het suiker, kaneel en snufje zout erbij en begin met je handen alles goed te mengen.
- Doe er vervolgens de bloem en het amandelmeel bij en blijf kneden.
- Snij de amandelen in kleine stukjes en voeg toe aan het deeg. Zorg dat ze goed gemengd worden.
- Voeg de melk toe en kneed totdat je er een kruimelige deegbal van kunt maken. Leg een ovenpapiertje op een bakblik en doe daar balletjes ter grootte van een knikker op en druk een beetje plat. Leg ze voldoende uit elkaar want ze lopenflink uit.
- Bak in 5 minuutjes (of korter, check even tussendoor) bruin. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen, daarna zijn ze mooi hard en knapperig.
- Klop evt. nog wat slagroom voor bij het dessert en maak je bordjes op met wat poedersuiker (door een zeefje).
- Leg een kletskop op het bordje, dan wat bolletjes ijs, steek daar nog een halve kletskop in en verkruimel de andere helft erover.
- Leg er wat muntblaadjes op (dat is zo’n lekkere combi!) en een toefje slagroom.