Heb je weleens een bananencake zelf gemaakt? Deze bananencake met havermout, walnoten en speculaaskruiden is echt heel erg lekker. Hij is, ondanks de havermout, toch smeuïg omdat ik olie heb gebruikt in plaats van boter. Door de bananen te combineren met een beetje honing is het zoet genoeg maar niet té zoet. En de speculaaskruiden maken het wat mij betreft een echte guilty pleasure die helemaal niet ongezond is.
Als ontbijt
Ik eet sinds een hele tijd volgens de Chinese voedingsleer. Vanuit deze leer wordt er veel meer gekeken naar wat een lichaam kan verteren en verbranden. Als je daar je manier van bereiden en soort eten op aanpast heb je een veel betere opname van de voedingsstoffen. En dat merk je! Deze bananencake is perfect als voedzaam ontbijt. Het is bereid, waardoor het makkelijker verteerd wordt, er zitten lekker veel vezels in en goede vetten. Hierdoor vult het goed en kun je met voldoende energie je dag beginnen. Neem er 1,5 of 2 flinke plakken van, je ontbijt mag echt best groot zijn.
Eet deze bananencake liefst niet in de herfst of de winter aangezien banaan een ontzettend koude thermische waarde op je lichaam heeft.
Gezond tussendoortje
Ook als tussendoortje is deze bananencake met havermout perfect. Zorg ervoor dat de cake op kamertemperatuur is voordat je het eet (niet rechtstreeks uit de koelkast). Hierdoor wordt het makkelijker en zonder veel energie te verbruiken, opgenomen door je lichaam.
Je kunt de cake ook geportioneerd invriezen, dan zit je makkelijk en snel aan je ontbijt. Zelf leg ik het dan de avond van tevoren uit de diepvries om te ontdooien (buiten de koelkast) en leg ik het even in de oven of onder de grill om op te warmen.
Bananencake met havermout
keukenapparatuur
- 1 cakeblik
Ingrediënten
- 100 gram havermout (fijne vlok)
- 150 gram zelfrijzend bakmeel
- 4 stuks rijpe banaan (1 voor boven op de cake)
- 50 ml. honing
- 2 stuks eieren
- 75 ml. zonnebloemolie
- 2 tl. koek- en speculaaskruiden
- 50 gram walnoten
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Pak een grote kom en prak de bananen klein (hou per cake 1 banaan apart). Voeg aan de bananen de eieren, honing en zonnebloemolie toe en meng goed.
- Breek de walnoten kleinere. Doe in een andere kom de havermout, bakmeel, speculaaskruiden en kleiner gemaakte walnoten.
- Voeg dan de natte ingrediënten langzaam toe aan de droge. Blijf tussendoor goed roeren.
- Vet een cakeblik in en doe het deegmengsel er in. Snij een banaan in de lengte door en leg op de cake, druk hem vervolgens een beetje in het deeg. Bak af voor zo’n 35 tot 45 minuten.