Dit vegan naanbroodje met baba ganoush en gegrilde courgette maak je helemaal zelf. Dat is echt niet moeilijk en superlekker! Ik heb gekozen voor een vegan naanbroodje (en daarmee is dit voorgerecht helemaal vegan geworden) omdat ik zo min mogelijk zuivelproducten eet.
Zuivel vanuit de TCV (Traditionele Chinese Voedingsleer)
Omdat zuivel slijmvormend is en een koude thermische waarde heeft volgens de TCV, eet/drink ik het nog maar met mate. Het koelt het verbrandingsvuurtje te erg en zorgt voor een verminderde vertering. Kaas kan ik niet laten staan overigens, maar het lukt prima om dat binnen de perken te houden. Meestal dan. 😉
Alles zelf maken
In dit recept maak je de naanbroodjes en de baba ganoush zelf. Het is beide echt heel makkelijk en je proeft het verschil! Ook is het veel gezonder voor je om niet voor de ultrabewerkte alternatieven uit de winkel te gaan.
Kerst voorgerecht
Dit naanbroodje met baba ganoush heb ik voor kerst gemaakt. Ik eet zelf verder alles wel, ik ben geen vegetariër, maar een flexitariër (vlees met mate). Maar er zitten weleens gasten aan mijn eettafel die liever weinig vlees of vis eten of misschien helemaal volgens een veganistisch dieet eten. Dan is dit echt een uitkomst want dit lusten ook de echte vleeseters hoor!
Maak je liever een andere topping? Ik heb ze ook met avocado en gerookte zalm gemaakt.
Vegan naanbroodje met baba ganoush
keukenapparatuur
- aluminiumfolie
- 1 kaasschaaf
- keukenmachientje (of een staafmixer)
- grillpan
Ingrediënten
- 400 gram zelfrijzend bakmeel (en extra voor op het werkblad)
- 2 tl. peterselie
- 2,5 tl. tijm
- 3 tenen knoflook
- 1 snuf zout
- 225 ml. haverdrank
Voor de baba ganoush en topping
- 2 stuks aubergine
- 4 tenen knoflook
- 2 tl. tahini
- 1 tl. komijnpoeder
- 2 tl. citroensap
- 2 el. zwart sesamzaad
- 1 stuk courgette
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe het bakmeel in een kom, doe daar de haverdrank, tijm, peterselie, zout en de teentjes knoflook (geperst of heel klein gesneden) bij en meng met een vork goed door elkaar.
- Als het een deeg begint te worden dan ga je met je handen kneden totdat het goed aan elkaar plakt. Strooi wat bakmeel op je schone aanrecht en kneed daar het deeg verder. Als het echt te vochtig blijft dan voeg je een klein beetje bakmeel toe aan het deeg.
- Maak er delen van en kneed er telkens een bolletje van. Doe wat extra bakmeel op je werkblad om ze stuk voor stuk een beetje uit te rollen tot het kleine naanbroodjes zijn.
- Bak ze in een droge pan op laag vuur gaar en mooi bruin. Leg ze onder een natte/vochtige theedoek om ze lekker vers te houden totdat je kunt opdienen.
- Snij de aubergines doormidden en leg met de snijkanten naar boven op een bakblik. Maak met een mesje een ruitjespatroon en giet er wat olie overheen en wat peper naar smaak.
- Snij van de knolfooktenen het kapje er vanaf en pak ze in een stukje alumiumfolie in. Zet de aubergines en de ingepakte tenen voor zo'n 40 minuten in de oven.
- Als de aubergines klaar zijn kun je het vruchtvlees eruit schrapen met een lepel. Mix in keukenmachine (of met een staafmixer) met de tahini, komijnpoeder, citroensap, olijfolie (2 eetlepels per aubergine kun je rekenen), zout en peper naar smaak en de knoflooktenen (je kunt de inhoud van de knoflooktenen eruit knijpen).
- Snij de courgette in plakken in de lengte met een kaasschaaf, bak in een grillpan totdat er mooie grillstreepjes ontstaan.
- Pak een lunch- of ontbijtbordje, leg daar een naanbroodje op, vervolgens een plak courgette, wat van de baba ganoush en zwarte sesamzaadjes. Geniet ervan!