Basisrecept pastinaakpuree

basisrecept pastinaakpuree

Dit is mijn basisrecept pastinaakpuree. Ik heb ooit uitgeprobeerd welke verhouding ik zou willen van pastinaak en aardappelen en ik kwam uit op 2/3 pastinaak en 1/3 aardappel (de kruimige variant). Verder vind ik dat een beetje boter en (light) kookroom het geheel wel lekkerder maakt. Je krijgt dan echt een heel smeuïg geheel. Let wel op dat je niet té lang pureert met de staafmixer, want dan wordt het een wat elastiekachtige substantie en dat is niet zo lekker.

Ik krijg van aardappelpuree snel buikpijn. Mijn buik zet dan enorm op en zo’n opgeblazen gevoel is niet prettig. Als ik dus een stamppot maak dan is dat ook altijd met dit basisrecept voor pastinaakpuree. Ik vind het persoonlijk ook veel lekkerder omdat je die zoetige smaak van de pastinaak er bij krijgt, maar het is dus ook voor mijn spijsvertering fijn. Als bijgerecht maak ik het meestal bij een heerlijk kruidige stoofpot

Een goede pastinaakpuree is een perfect bijgerecht voor de feestdagen. Het is een makkelijk recept maar toch wat specialer dan een normale aardappelpuree. In het e-book ‘Kerst zonder stress’ staan 58 feestelijke budgetrecepten die je kunt gebruiken voor al je feestelijke etentjes. 

basisrecept pastinaakpuree

Basisrecept pastinaakpuree

Dit recept gebruik ik altijd als basis.
4.50 van 4 beoordelingen
Bereiding 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 2

keukenapparatuur

  • 1 Staafmixer (of stamppot stamper)

Ingredients
  

  • 350 gram pastinaak
  • 150 gram kruimige aardappelen
  • 50 ml. kookroom light
  • 1 klontje boter

Instructions
 

  • Schil de pastinaak en aardappelen en snij in grove, ongeveer gelijke stukken.
  • Kook de stukken pastinaak en aardappel in water totdat ze gaar zijn (dat zal ongeveer 10 minuten zijn).
  • Giet goed af.
  • Doe in de nog warme pan een klontje boter, wat peper (evt. zout) en de kookroom. Wacht even tot de boter weggesmolten is op de bodem van de pan.
  • Pureer het geheel dan kort met een staafmixer. Mix het niet te lang maar precies lang genoeg om er een smeuïge emulsie van te maken. Als je te lang mixed dan wordt het geheel als elastiek en dat is erg zonde, mix het dus als een puree en stop dan direct (je kunt ook een stamppot-stamper gebruiken uiteraard).
Trefwoord Basisrecept, Pastinaak, Puree

5 gedachten over “Basisrecept pastinaakpuree”

  1. Martin de Munck

    Overal elders lees je dat het gebruik van een staafmixer een doodzonde is bij het maken van een puree met aardappels. Het zou dan lijmerig worden.
    Is dit naar jouw idee niet waar?

    1. Hoi Martin, doordat de aardappelen 1/3e uitmaken van deze puree gaat het wel goed. Desalniettemin moet je echt maar kort mixen want het gaat snel! En dan wordt het inderdaad net elastiek. Je kunt ook een stamppot-stamper gebruiken als je dat veiliger vindt. Fijne kerst! Groetjes Renée

4.50 from 4 votes (4 ratings without comment)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven