Dit is mijn basisrecept pastinaakpuree. Ik heb ooit uitgeprobeerd welke verhouding ik zou willen van pastinaak en aardappelen en ik kwam uit op 2/3 pastinaak en 1/3 aardappel (de kruimige variant). Verder vind ik dat een beetje boter en (light) kookroom het geheel wel lekkerder maakt. Je krijgt dan echt een heel smeuïg geheel. Let wel op dat je niet té lang pureert met de staafmixer, want dan wordt het een wat elastiekachtige substantie en dat is niet zo lekker.
Ik krijg van aardappelpuree snel buikpijn. Mijn buik zet dan enorm op en zo’n opgeblazen gevoel is niet prettig. Als ik dus een stamppot maak dan is dat ook altijd met dit basisrecept voor pastinaakpuree. Ik vind het persoonlijk ook veel lekkerder omdat je die zoetige smaak van de pastinaak er bij krijgt, maar het is dus ook voor mijn spijsvertering fijn. Als bijgerecht maak ik het meestal bij een heerlijk kruidige stoofpot.
Een goede pastinaakpuree is een perfect bijgerecht voor de feestdagen. Het is een makkelijk recept maar toch wat specialer dan een normale aardappelpuree. In het e-book ‘Kerst zonder stress’ staan 58 feestelijke budgetrecepten die je kunt gebruiken voor al je feestelijke etentjes.

Basisrecept pastinaakpuree
keukenapparatuur
- 1 Staafmixer (of stamppot stamper)
Ingredients
- 350 gram pastinaak
- 150 gram kruimige aardappelen
- 50 ml. kookroom light
- 1 klontje boter
Instructions
- Schil de pastinaak en aardappelen en snij in grove, ongeveer gelijke stukken.
- Kook de stukken pastinaak en aardappel in water totdat ze gaar zijn (dat zal ongeveer 10 minuten zijn).
- Giet goed af.
- Doe in de nog warme pan een klontje boter, wat peper (evt. zout) en de kookroom. Wacht even tot de boter weggesmolten is op de bodem van de pan.
- Pureer het geheel dan kort met een staafmixer. Mix het niet te lang maar precies lang genoeg om er een smeuïge emulsie van te maken. Als je te lang mixed dan wordt het geheel als elastiek en dat is erg zonde, mix het dus als een puree en stop dan direct (je kunt ook een stamppot-stamper gebruiken uiteraard).
Sinds wanneer zij aardappelen in 10 minuten klaar of gebruik je een pressure cooker?
Rob
Hoi Rob, als je kruimige aardappelen gebruikt en ze in stukken snijdt dan zijn ze wel in 10 minuten gaar. Groetjes Renée
Overal elders lees je dat het gebruik van een staafmixer een doodzonde is bij het maken van een puree met aardappels. Het zou dan lijmerig worden.
Is dit naar jouw idee niet waar?
Hoi Martin, doordat de aardappelen 1/3e uitmaken van deze puree gaat het wel goed. Desalniettemin moet je echt maar kort mixen want het gaat snel! En dan wordt het inderdaad net elastiek. Je kunt ook een stamppot-stamper gebruiken als je dat veiliger vindt. Fijne kerst! Groetjes Renée
Ik heb het nog extra duidelijk in het recept vermeld, heb het zelf ook ooit gehad en dat is echt niet lekker. 🙂 Bedankt voor het doorgeven!