Deze heerlijke bowl met zalm tataki met sesam gaat er hier het hele jaar wel in! Maar vooral op warme lente- of zomerdagen. Dat komt omdat kort gegrild vlees of vis vooral in die maanden, bij warm weer, goed zijn voor je interne balans. En te ‘koud’ voor in de donkere maanden.
Zalm tataki in een bowl
Ik heb de zalm tataki met sesam gemaakt voor in een sushibowl. Maar je kunt het natuurlijk ook los als voorgerecht serveren. Ik heb sushirijst gemaakt, paksoi en sojabonen gekookt en gewokt en nog wat gebakken uitjes toegevoegd voor extra bite.
In de Chinese voedingsleer
Vanuit de Chinese geneeskunde/voedingsleer is het goed om van verschillende elementen producten te gebruiken. Sojabonen vallen onder het aarde-element, paksoi onder metaal (goed voor de longen) en rijst onder het water-element. Sesamzaadjes zijn erg gezond, het versterkt de lever en nieren, smeert de darmen en ondersteunt de yin-organen (hart, lever, nieren, milt en longen). Dit laatste is ook vooral belangrijk in het vuur-element (de zomer), die al half mei begint.

Zalm tataki met sesam
keukenapparatuur
- 1 grillpan
- 1 knoflookpers (of snij heel klein)
Ingrediënten
- 200 gram zalm (sashimi-kwaliteit)
- 3 el. sojasaus (liefst Tamari)
- 1 teen knoflook
- 2 cm. verse gember
- 1 tl. sesamolie
- 0,25 stuk limoen
- 1 el. witte sesamzaadjes
- 1 el. zwarte sesamzaadjes
Instructies
- Pers de knoflook en snij de gember fijn, doe vervolgens samen met 0,5 eetlepel olijfolie per persoon en de andere ingrediënten (behalve de sesamzaadjes) in een schaaltje en giet over de zalm heen.
- Dek af en zet (liefst voor een paar uur, maar in ieder geval een half uur) in de koelkast.
- Als je de zalm gaat bereiden dan mag je hem uit de marinade halen en even afdeppen met keukenpapier. Verhit wat olie in een (grill)pan. Als de pan goed heet is schroei je elke kant kort dicht, haal vervolgens meteen weer uit de pan.
- Strooi alle sesamzaadjes gemengd op een bordje en rol de zalm door de sesamzaadjes om en om zodat alle kanten bedekt zijn. Snij nu de zalm in dunne plakjes, de zalm tataki is klaar!