Bleekselderijsalade met appel, kaas en noten. Een soortgelijke salade aten we vroeger bij ons pap en mam regelmatig. Er waren veel groenten die één van mijn broers of ik niet lustten (en dat waren niet dezelfde groenten, dat zul je dan altijd zien, haha) dus dat maakte het erg lastig om iets te maken wat we allemaal lekker vonden. Deze bleekselderijsalade viel bij ons allemaal goed in de smaak. Niet dat daar veel rekening mee gehouden werd want ze vonden dat we alles een beetje moesten proeven om de smaak te ontwikkelen en dat is helemaal goed gekomen! Ik eet nu echt heel veel groenten met veel liefde en plezier.
Bleekselderij vanuit de Chinese voedingsleer
Bleekselderij is van juni tot en met oktober verkrijgbaar in Nederland. Dat is de perfecte tijd omdat we dan de warmste maanden van het jaar hebben en bleekselderij een verkoelende thermische waarde heeft volgens de Chinese voedingsleer. Het is goed voor maag en milt, kalmeert een geïrriteerde lever, verbetert de spijsvertering, zuivert bloed en bevordert zweten. Selderij is een van de weinige groenten (naast sla) die goed combineert met fruit, omdat het overtollig vocht in het lichaam (vaak veroorzaakt door rauw fruit) met slechte spijsvertering tot gevolg, neutraliseert.
Als bijgerecht
Deze bleekselderijsalade met appel heb ik verrijkt met rozijnen, walnoten, blokjes kaas en wat dressing. Zorg ervoor dat je de stelen bleekselderij wel goed van de draden ontdoet, anders eet het niet zo lekker. Wij eten deze salade meestal als bijgerecht bij gebakken aardappelen, maar ook bij een BBQ is het een fijne salade.

Bleekselderijsalade met appel
Ingrediënten
- 1 stronk bleekselderij (1 stronk is ongeveer 300 gram)
- 1 stuk friszoete appel
- 3 el. rozijnen
- 6 stuks walnoten
- 3 el. halfvolle slasaus
- 40 gram 30+ kaas
Instructies
- Maak de bleekselderij goed schoon, ik haal ook altijd zoveel mogelijk de taaie sliertjes vanaf de bovenkant weg. Je zet dan je mesje schuin tegen de bovenkant aan en trekt zo de sliertjes naar onder toe er vanaf.
- Snij de stelen in stukjes en doe in een schaal, meng dit met de slasaus.
- Maak de appel schoon, laat de schil zitten voor de vezels en vitamientjes. Snij in stukjes.
- Snij de kaas in kleine blokjes en voeg ze samen met de rozijntjes en stukjes appel toe aan de bleekselderij en roer even om.
- Kraak de walnoten en breek ze in kleinere stukjes. Leg ze op de salade.





