Tips tegen een opgeblazen buik

tips tegen opgeblazen buik

Ik ben he-le-maal klaar met die opgeblazen, pijnlijke buik! Dus ben ik op onderzoek gegaan. Uitsluiten van voedingsmiddelen, warm of juist koud eten, glutenvrije producten eten, Chinese voedingsleer, ik heb van alles geprobeerd de afgelopen maanden en in dit blogartikel neem ik je mee in de reis naar een rustige buik. En uiteindelijk heb ik een aantal algemene tips tegen een opgeblazen buik kunnen samenstellen! Beetje een spoileralert maar ach….

FODMAP-dieet:

Ik heb een chronische darmziekte, de ziekte van Crohn, en tussen opvlammingen in (gelukkig zijn dat lange periodes van meerdere jaren) zijn mijn darmen nog wat over de zeik. 

Van een aantal producten weet ik al dat ik daar wat meer last van krijg: 

 • spinazie
 • aardappelpuree
 • stamppot
 • zure dranken
 • koolzuurhoudende dranken
 • yoghurt
 • grote hoeveelheden peulvruchten
 • pittig eten

Bij de laatste controle op de MDL polikliniek gaf ik aan dat het deze keer toch wel heel lang en heftig blijft hangen, dat overprikkelde darmgedoe. Ik kreeg het advies om eens het FODMAP-dieet te proberen, gewoon zelfstandig, om te zien of ik nog meer zou kunnen leren over waar mijn darmen wel en minder goed tegen kunnen. Ik vond het interessant en was benieuwd of het me klachtenvermindering op zou leveren. Gróte voordeel, en mede de reden dat ik dit wel wilde proberen; ik mag kaas, chips en sushi blijven eten ;).

Ik keek naar de lijst op deze website met groene en rode vakken. Lekker overzichtelijk, dus ik ging een paar weken eten (en drinken) uit de groene vakken. Ik pakte het grondig aan, zoals ik dat doe, dus ik kocht allerlei glutenvrije of speltproducten en andere dingen die ik mocht eten, ging nog het e.e.a. lezen over dit dieet en vol goede moed aan de slag.

Glutenvrije producten

1e week:

Het eerste wat ik at is een avondmaaltijd: glutenvrije pasta met tomaten passata, wortel, courgette en ham-blokjes. Met flink wat kruiden maar zonder knoflook en ui. En het was hartstikke lekker gelukkig! In de avond een glutenvrije namaak-oreo. Wel oké, maar niet zo lekker als de originele. De doritos nacho cheese waar ik veel zin in had bleek ik niet te mogen dus heb ik gewone ribbelchips op (ook lekker!!).

Ik heb speltbrood bij de bakker gehaald en daar begon ik voortaan ‘s ochtends mee, dat was ook erg lekker.

De tweede dag alweer terug naar de supermarkt, extra tussendoortjes gehaald (rijstwafels en pure paaseitjes) en sojasaus zonder tarwe. ‘s Avonds wilde ik eigenlijk geglaceerde wortelen uit de oven maken maar ik mocht geen honing, dus de wortelen kleiner gemaakt en samen met gesneden aardappelen in de oven met olie en rozemarijn. Op het eind nog wat stukjes fetakaas toegevoegd.

Wat merkte ik in mijn buik: ik merk na enkele dagen al wel veel geborrel in mijn buik, maar zeker niet pijnlijk of onaangenaam. Verder merk ik nog niet zoveel.

Op dag 4 moest ik 2 verschillende dingen gaan maken omdat de glutenvrije tortilla-wraps maar voor 1 persoon bleken zijn. Voor Peter mosterdsoep (ik mag geen enkele soep uit zak of blik hebben) en worstenbroodjes (oké….die begin ik dus nu al te missen). Voor mezelf 2 wraps met wortel, sperziebonen, stukjes kip, veel kruiden, wat tomatensaus en geraspte kaas. De tortilla-wraps vond ik niet echt lekker, de structuur niet maar de zoetere smaak ook niet. Ik heb het toch wat tegen mijn zin in opgegeten. ‘s Avonds had ik een opgeblazen buik, ik denk zelf door de hoeveelheid sperziebonen.

Dag 6: de glutenvrije pizzabodems blijken er 2 te zijn dus ik ga ook de mening van de “Voorproever” krijgen. Ik heb ze belegd met tomatensaus, Italiaanse kruiden, courgette, cherrytomaatjes, stukjes kip en de tweede met tonijn, pijnboompitjes en wat geraspte kaas. Resultaat…..heerlijk!!! Peter (ook wel bekend als de voorproever) genoot er ook ontzettend van! De bodems zijn lekker knapperig en minder vet dan de ‘gewone’. Deze houden we er sowieso in!Glutenvrije pizza

Buikgevoel einde van week 1: ik kon al enkele dagen amper naar de wc, flinke obstipatie, dus ik ging verder met een FODMAP-lichter dieet. Dat wil in mijn geval zeggen dat ik me eraan hou maar wel af en toe een volkoren cracker of volkoren boterham eet. Paar dagen later: ik kan weer gewoon naar de wc dus iets meer volkoren vezels doet me juist wel goed!! Check!

2e week:

Ik merk echt al verschil! Mijn buik voelt fijner en ik hoef maar één keer per dag naar de wc. Ik heb een soort hongergevoel in mijn darmen. Dus niet in mijn maag maar mijn darmen. Dat is een prettig gevoel hoor maar ben wel geneigd om teveel te gaan eten.

We aten in week 2 onder andere aardappelen met olie en kruiden uit de oven, met wortel, courgette en gekruide fetakaas. Ik heb nog wel wat speltcrackers en -brood op maar ook wat volkoren producten. Voor de lunch at ik een salade met komkommer, tomaatjes, carpaccio en wat Parmezaanse kaas. Hier heb ik een paar uur later toch wel last van. Grotere hoeveelheid sla/rauwe groenten gaat niet zo goed.

We aten glutenvrije pasta met prei, tomaten, tonijn, Parmezaanse kaas en cottage cheese. Dat laatste was misschien niet handig maar stond in de koelkast en moest echt op. Ik had nog last van de salade dus weet niet of ik er extra last van kreeg. We hebben ook een avond quinoa met tomaatjes, champignons en koolvis gegeten. Daar kreeg ik ook enorme buikkrampen van. Teveel onverteerbare vezels denk ik?

3e week:

Ik begon de week met weinig tot geen buikpijn terwijl ik in het weekend niet echt opgelet had. Ik had wat volkoren afbakbroodjes op en witte pasta met roomsaus. Dat is dus blijkbaar geen probleem :). Tussen de middag heb ik een keer een pokébowl op met kip. Er zat wel ook een klein beetje mango en avocado bij, wat in de rode vakken staat. In de avond weer een keer speltpasta met tomatensaus en kaas. Een dag later: enorm opgeblazen en pijnlijke buik…..toch van de pokébowl? 

Ik was er ondertussen wel achter dat het te lastig was om een FODMAP-dieet te volgen aangezien ik van best een aantal ‘groene’ producten juist last krijg en als ik me er strikt aan hou ook nog obstipatie krijg. En bovendien, appeltaart staat niet in een groen vak! Ik ging het in een andere hoek zoeken. De Chinese voedingsleer.

Chinese voedingleer:

Ik ga al een aantal jaren regelmatig naar een acupuncturist. Hij gaf me eerder al wat voedingstips vanuit de Chinese voedingsleer en daar had ik profijt van. Dus ik dook er nog meer in en heb nu zelfs een cursus gemaakt over deze manier van eten. De traditionele Chinese voedingsleer heb ik daarin gecombineerd met de westerse voedingsleer. Echt het beste van 2 werelden!

De volgende algemene tips krijg je alvast van me cadeau:

Ochtend: in de ochtend kun je het beste tussen 7 en 9 uur eten, dan wordt het eten makkelijker verteerd. Eet liefst warm en een grote hoeveelheid zodat je langer verzadigd bent. Als je toch brood wilt eten (geldt voor de hele dag) dan kun je het beste dat als bijgerecht doen, liefst spelt- of zuurdesembrood. Ik begon met het eten van de volgende ontbijtjes:

 • havermoutpap met rood fruit
 • omelet met groenten
 • mugcake met banaan
 • miso-soep met rijst en groenten
 • 2 eieren met kurkuma, peper, radijs, tomaat, met een sneetje brood
 • glutenvrije pannenkoekjes met blauwe bessen
 • havermoutpap met banaan, kaneel en lijnzaad

                     

Tussen de middag: voor de lunch kun je ook het beste warm eten, evt. met een klein stukje vlees. Warm eten maakt het je spijsvertering makkelijker om voedingsstoffen op te nemen en om het voedsel te verteren. Ook krijg je er sneller energie van. Ik begon met het maken van verse soepen, daar kan ik dan een dag of 3 van lunchen, ik neem er vaak een sneetje spelt- of zuurdesembrood bij. Ook maak ik soms iets meer avondeten wat ik dan voor de lunch eet de volgende dag. Je krijgt zo ook veel meer groenten binnen door de dag heen wat je ook weer extra energie geeft.

In de avond: de avondmaaltijd eet je het beste voor 19.00 uur. Je eet dan een lichtere maaltijd, vegetarisch of met een stukje vis. Ook weer warm uiteraard met lekker veel groenten. Het beste eet je dan daarna niets meer, maar ik doe dat af en toe wel hoor. Gewoon iets kleins. Het belangrijkste is dat je echt goed naar je lichaam luistert, zit je nog vol van het avondeten, sla dan die snack in de avond over. 

Drinken: ik drink voornamelijk kruidenthee (zonder suiker of honing) of een glas water (niet te koud). Je kunt beter geen zuivel eten of drinken, dat verteert erg slecht. Dit staat ook in het FODMAP-dieet. De pap in de ochtend maak ik dan ook met havermelk of amandelmelk.

Snacks: tussendoor eet ik bijv. naturel sojayoghurt met warme stukken appel met kaneel, een speltcracker met zaden, rijstwafel e.d. Wacht zo’n 2 tot 2,5 uur na een maaltijd voordat je een snack neemt. Ik merk dat ik eerder ook helemaal geen honger meer heb, omdat ik een groter ontbijt pak. 

Nadat ik dit een maand zo heb gedaan, samen met alle kennis die ik eerder al opgedaan heb en van het FODMAP-dieet heb geleerd, kan ik zeggen dat me dit echt helpt. Wat een opluchting!

Algemene tips tegen een opgeblazen buik:

Na het uitproberen van het FODMAP-dieet (waar ik ook zeker weer wat van geleerd heb dus echt niet voor niks) en mijn ervaringen van de tips uit de Chinese voedingsleer heb ik tips en adviezen gecombineerd in de korte zelfstudie ‘gezond eten, voor de echte lekkerbek’. Want veel en lekker eten kun je gewoon blijven doen! 🙂

Deze adviezen helpen je alvast bij een beter buikgevoel:

 • rustiger eten/beter kauwen
 • minder brood, en als je het toch eet; spelt- of zuurdesembrood
 • meer warm eten
 • kruidenthee (geen koude dranken)
 • ontbijten als een keizer en de rest lichter, een flink ontbijt tussen 7 en 9 uur
 • fruit liefst warm eten, in ieder geval niet rechtstreeks uit de koelkast
 • neem meer tijd tussen een maaltijd en snack, 2 à 2,5 uur, maar als je eerder honger krijgt (geen trek, echt honger) dan eet gewoon. Goed naar je lichaam luisteren dus.
 • doe elke dag iets waar je ontspannen van wordt (de tip ‘vermijd stress’ vind ik nooit werkbaar)
 • beweeg, wandel regelmatig
 • eet minder zuivel, harde kazen zijn bijv. beter dan zachte
 • minder rauwe groenten
 • avondeten mag een lichtere maaltijd worden, voor 19 uur
 • eet producten uit het seizoen, dan krijg je vanzelf de juiste vitaminen en mineralen binnen die je in dat seizoen nodig hebt
 • raak je eerder verzadigd dan dat je bord leeg is, stop met eten en bewaar de rest voor als je weer honger krijgt

Hopelijk helpen deze adviezen jou ook naar een fijne en rustige buik! Heb jij nog goede, algemene tips die jou helpen? Deel ze onderaan dit bericht in een reactie dan kunnen we die allemaal gebruiken. 

groetjes Renée

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven