Deze boeuf bourguignon heb ik verrijkt met extra veel groenten. Dan heb je een stoofpot die gewoon al helemaal klaar is zonder een groentebijgerecht. Wel lekker om er nog wat rozetjes, frietjes of een (pastinaak-)puree bij te serveren. Deze stoofpot moet lang garen maar dan heb je ook wel echt een heerlijk mals vleesgerecht. Ik heb hem op het vuur laten stoven maar je kunt uiteraard ook een slowcooker gebruiken om dit gerecht te maken. Dan gebruik je ongeveer de helft minder vocht en mag je minstens 2 keer zo lang laten stoven.
Boeuf bourguignon is een Franse stoofpot met rundvlees en rode wijn. Ik heb er mijn eigen draai aan gegeven door extra groenten toe te voegen. Dat is extra lekker vind ik zelf, de wortelen maken het zoet, de kastanjechampignons aards en de zilveruitjes geven een zuurtje mee. Op en top genieten dit hoor!
Ik heb een gratis e-book met nog 8 andere stoofpotrecepten voor je gemaakt. Geniet er lekker van!
Boeuf bourguignon
Ingrediënten
- 500 gram runderriblappen
- 2 el. vloeibare bak- en braadboter
- 1 el. bloem
- 2 stuks sjalotten
- 2 tenen knoflook
- 2 stuks kruidnagel
- 2 stuks laurierblad
- 200 gram wortelen
- 150 gram kastanjechampignons
- 50 gram erwten (diepvries)
- 3 el. zilveruitjes
- 400 ml. stevige rode wijn
- 300 ml. runderbouillon
- 70 gram tomatenpuree
- 3 takken rozemarijn
Instructies
- Snij de wortelen en champignons in plakjes, de uien mag je snipperen en de knoflook kleinsnijden of persen met een knoflookpers.
- Snij de riblappen in gelijke stukken van zo’n 2 bij 2 cm. Doe het vloeibare bakboter in een braadpan en bak het vlees mooi bruin.
- Haal het vlees uit de pan en voeg de gesnipperde sjalotjes met de geperste (of kleingesneden) knoflook aan de pan toe.
- Bak dan de wortelen even mee en voeg de tomatenpuree toe samen met de eetlepel bloem. Roer goed door en bak op laag vuur de bloem gaar.
- Pak een thee-ei (als je die geen hebt dan kun je alles ook los in de stoofpot doen, vergeet het dan niet weer eruit te halen) en doe daar de laurier en kruidnagels in. Voeg toe aan de pan samen met de bouillon, het vlees, de wijn en de rozemarijn. Laat dit 3,5 uur pruttelen op laag vuur met de deksel schuin op de pan.
- Roer elk uur even door, mocht het te droog worden dan voeg je een beetje water toe.
- Na 3,5 uur voeg je de erwtjes, champignons en zilveruitjes toe om nog eens een half uur mee te garen.
- Na 4 uur stoven is het vlees als het goed is heerlijk mals, zo niet dan laat je het nog even staan. Als je tevreden bent haal je het thee-ei en de takjes van de rozemarijn eruit (de kruiden zijn losgekomen in de saus). Lekker met een (pastinaak-)puree.