Deze kersencrumble is eeen goede afsluiter van een heerlijk diner. Je kunt in plaats van kersenvulling ook appel, banaan, peren of een combinatie van verschillende fruitsoorten gebruiken. Ik heb de crumble ook weleens gemaakt met appels, peren, kaneel en rozijnen, dat was ook superlekker. Heerlijk zo’n simpel dessert waarmee je lekker kunt variëren en waar iedereen dol op is. Ik ben zelf niet zo van het bakken, ik hou er niet van om exacte recepten te volgen, doe mij maar een baksel waarmee ik zelf kan bepalen hoe en wat (en wat niet fout kan gaan, haha). Als ik eters over de vloer krijg wil ik wel wat zelf maken en dan is deze kersencrumble echt een uitkomst.
Ik heb deze laatst gemaakt in een grote ovenschaal voor 6 personen maar bleek veel te veel crumble te hebben (dat heb ik aangepast naar onderstaande verhoudingen overigens) dus heb snel nog een appel geschild, daar wat kaneel, beetje suiker en rozijnen door, dat zijn de kleinere bakjes die erbij staan geworden. En die waren ook heel lekker. Hopelijk steel jij hier ook de show mee bij jou aan de eettafel.
De mascarpone voor erbij is trouwens optioneel, het is namelijk zeker niet noodzakelijk voor een lekker dessert, maar soms wil je extra uitpakken. Een bolletje ijs erbij kan uiteraard ook. Zeker als je deze kersencrumble als kerstrecept maakt is het een aanrader om er nog iets kleins bij te doen. Het is in dat geval ook leuk om een vormpje van een kerstboom te kopen en dat met poedersuiker op de toetjes te strooien.
Kersencrumble
keukenapparatuur
- 1 fijne zeef
- 1 keukenmachientje of vijzel
Ingrediënten
- 60 gram boter
- 75 gram bloem
- 60 gram suiker
- 50 gram pecannoten
- 2 blikken kersentaartvulling (430 gram per stuk)
- 250 gram mascarpone (optioneel)
- 2 eetlepels poedersuiker (optioneel)
- 2 eetlepels melk (optioneel)
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht;180 graden).
- Doe de pecannoten in een keukenmachine of gebruik een vijzel en maal fijn tot kruimels.
- Meng de suiker met de pecannoot-kruimels.
- Doe in een kom de bloem via een zeef. Voeg vervolgens de boter toe en meng dat met je handen totdat het kruimels zijn en de boter goed gemengd is.
- Voeg dan het suiker/notenmengsel toe aan de kom en meng dat ook nog even goed met je handen. De crumble is al klaar!
- Vet een ovenschaal goed in en verdeel dan de kersen (kan dus ook ander fruit zijn).
- Doe op de kersen een laag crumble en bak voor zo’n 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
- Optioneel is het mascarponemengsel: Roer de eetlepels poedersuiker en melk door de mascarpone en doe een lekkere dikke klodder daarvan bij de crumble als je het serveert.