Deze overheerlijke, gezonde lentesoep met erwten en munt heb ik gemaakt in samenwerking met ecostoof. Met een ecostoof kun je slowcooken zonder energie. Het scheelt jou energie (omdat het minder tijd kost om een maaltijd te maken), maar je hoeft ook maar minimaal gas of electriciteit te gebruiken! 🙂 Deze maaltijdsoep heeft maar 1 minuut hoeven koken voordat ik hem in de ecostoof verder heb bereid.
Visie vanuit de Chinese voedingsleer
Langzaam garen van voedingsmiddelen in bijvoorbeeld de ecostoof wordt aangeraden vanuit de TCV (Traditionele Chinese Voedingsleer) omdat hierdoor de structuur van de voeding goed blijft en de voedingsstoffen behouden blijven. Daardoor komt er extra veel qi (levensenergie/levenskracht) in de voeding. Bovendien wordt voeding veel makkelijker verwerkt door je lichaam als het langzaam gegaard is. Je ondersteunt je lichaam daar extra mee omdat er geen energie verbruikt hoeft te worden om voeding op te warmen en de voedingsstoffen beter opgenomen kunnen worden.
Helende ingrediënten
Deze lentesoep met erwten en munt is extra goed voor het aarde-element en daarmee je maag en milt. Dit is de poort van qi en als je wat disbalans ervaart in je lichaam (je hebt bijv. heel vaak honger, kunt niet afvallen terwijl je niet te veel eet, fysieke of mentale klachten of bijv. te weinig energie) is dit het eerste wat je terug in balans moet zien te krijgen. Verse basilicum en munt helpen de spijsvertering en basilicum is goed voor je immuunsysteem. Verder heeft munt een stressverlagende en slijmoplossende functie. Dat laatste is heel belangrijk voor een goede doorstroom van qi.
Kip is een qi-energiestimulerend middel en verhoogt het jing-activator (nier-energie). Je kunt je dus voorstellen dat deze lentesoep door deze combinatie van ingrediënten een echte krachtpatser is! Eet hem lekker als lunch of avondmaaltijd.
Ga ook eten volgens de TCV en ondersteun je lichaam naar een gezonder en energieker lichaam! Start vandaag:

Lentesoep met erwten en munt
keukenapparatuur
- 1 ecostoof
- 1 Staafmixer
Ingrediënten
- 500 gram Bio doperwten (diepvries)
- 1 stuk ui
- 1 teen knoflook
- 2 stuks laurierblad
- 600 ml. water
- 1 blokje kippen- of groentenbouillon (minder zout)
- 0,25 stuk limoen
- 5 takjes verse munt
- 5 takjes verse basilicum
Optioneel:
- 100 gram gerookte kip (of spekjes)
Instructies
- Bak de gesnipperde ui en geperste (of kleingesneden) knoflook in wat olie. Kook het water ondertussen in een waterkoker.
- Doe er dan de erwten, bouillon en gekookt water bij. Voeg wat peper naar smaak en de laurierblaadjes toe en breng het geheel aan de kook.
- Kook een minuut en voeg dan de helft van de verse kruidenblaadjes toe en zet de pan een half uur in de ecostoof.
- Daarna haal je wat erwten uit de pan ter garnering/voor een bite (als je dat niet lekker vindt dan kun je ze ook gewoon allemaal mixen). Haal de laurierblaadjes eruit en voeg de rest van de kruiden en het limoensap toe.
- Mix met een staafmixer tot een gladde soep. Schenk in kommen met de hele erwten er weer in en doe wat van de kip in blokjes erbij.