Ik eet zelf, op het moment dat ik dit blogartikel schrijf, al ruim anderhalf jaar volgens de Chinese voedingsleer. Deze leer gaat echt back-to-basic en gaat uit van zoveel mogelijk natuurlijke voedingsmiddelen (liefst biologisch) uit je eigen land en vanuit het seizoen. Het idee hierachter is dat je daarmee je lichaam veel beter kunt ondersteunen zodat je de voedingsstoffen beter kunt opnemen en allerlei klachten kunt voorkomen en wegnemen. Omdat ik dus met de seizoenen mee eet heb ik dit blogartikel ‘de zomer volgens de Chinese voedingsleer’ geschreven. Zo kun je laagdrempelig een start maken met de Chinese voedingsleer.
Op het moment dat je volgens de Chinese voedingsleer gaat eten kun je al heel snel gezondheidsvoordelen ervaren (ik merkte na een week al sterk verbeteringen!):
- je krijgt meer energie
- je spijsvertering wordt sneller/beter
- spijsverteringsklachten zoals obstipatie, opgeblazen buik, diarree, maagklachten etc. kunnen verminderen of zelfs helemaal verdwijnen
- je immuunsysteem wordt beter
- je komt op een gewicht wat beter bij je past (dat is meestal afvallen, maar kan ook aankomen zijn als je te weinig weegt)
- je voelt je blijer
- je huid ziet er beter uit
- je haar wordt sterker
- je nagels worden sterker
- allergieën zoals hooikoorts en stofallergie verminderen
- gewrichtsklachten worden beter
- je hormonen komen meer in balans
- etc.
Niet alleen is eten vanuit de zomer volgens de Chinese voedingsleer goed om op te pakken, ook is minder bewerkte voedingsmiddelen belangrijk. Ons lichaam kan zich niet zo snel aanpassen aan al die vreemde voedingsmiddelen die we in de vorige generaties helemaal niet kenden. Ook zijn er veel stoffen toegevoegd, zoals verzadigde vetten, zout en suikers, die je gezondheid verminderen en klachten kunnen veroorzaken.
Puur natuur
Uit de natuur krijg je precies de juiste voedingsstoffen binnen die je op dat moment nodig hebt. Het klimaat waar je in leeft heeft namelijk dezelfde invloed op je lichaam als op het gewas. Vandaar dat voeding uit de grond van het klimaat waar je in leeft (Nederland of België bijvoorbeeld) het beste is.
De oude Chinese wijzen waren hiervan overtuigd en onze huidige manier van eten zorgt daarom voor disbalans in ons lichaam waardoor je klachten en ziektes ontwikkelt. In hun ogen zijn de klachten die ik had (opgeblazen buik, te laag immuunsysteem, stofallergie etc.) ook allemaal ziektes op zich. Er zijn nu ook ontzettend veel welvaartsziektes die alleen maar stijgen in aantallen. Dit is volgens de westerse én de Chinese voedingsleer te wijten aan teveel bewerkte en ongezonde voeding. Terug naar de basis met zelfgemaakte maaltijden en producten uit het seizoen is daarom zeker aan te raden.
De zomer volgens de Chinese voedingsleer
Alle seizoenen hebben een element mee gekregen, een smaak, een manier van voedselbereiding en geadviseerde producten om te eten. Dit is die van de zomer volgens de Chinese voedingsleer:
Dit vertaalt zich in 5 tips voor in de zomer:
Let overigens wel op met het rauwe voedsel als je niet volledig in balans bent. Heb je klachten, op welk gebied dan ook, dan is het goed om je spijsvertering optimaal te laten werken en eet dan, ook in de zomer, maar minimaal rauwkost (en alleen als aanvulling op een bereide maaltijd).
Je ziet in de tweede afbeelding dat de tips gebaseerd zijn op de smaak van de zomer, de groenten en kruiden zijn bitter en verfrissend van smaak (het maakt dus niet uit of je het warm eet, de thermische waarde is alsnog verfrissend). De vermindering van koffie, zwarte thee en sigaretten zijn natuurlijk voor het hele jaar belangrijk, maar in de zomer extra omdat het hart dan meer beschermd dient te worden. Vandaar ook het advies in dit hete (vuur) seizoen om het echt rustiger aan te doen.
Deze groenten komen uit Nederland en zijn hier in de zomer in het seizoen:
- andijvie
- artisjok
- aubergine
- bleekselderij
- bloemkool
- broccoli
- Chinese kool
- courgette
- doperwt
- groene selderij
- komkommer
- koolrabi
- kropsla
- mais
- paddenstoelen
- paksoi
- paprika
- peultjes
- pompoen
- prei
- sperzieboon
- raapsteel
- rabarber
- radijs
- rode biet
- rodekool
- savooikool
- snijbiet
- snijboon
- spinazie
- spitskool
- tomaat
- tuinboon
- ui
- venkel
- waterkers
- witte kool
- wortel
Sommige groenten zijn pas later in de zomer in het seizoen, kijk altijd even op het label of de verpakking om te zien of het wel uit Nederland (of België) komt.
Soorten fruit in de zomer, afkomstig uit Nederland:
- aardbei
- abrikoos
- appel
- blauwe bes
- braam
- druif
- framboos
- kers
- meloen
- nectarine
- peer
- perzik
- pruim
- rode bes
- vijg
- zwarte bes
Let bij het kiezen altijd even op de oorsprong van de groente/fruitsoort want soms wordt het alsnog geïmporteerd en dan kies je beter voor die uit Nederland (of in ieder geval Europa). Seizoensgebonden eten en zoveel mogelijk zelf bereiden heeft als extra voordeel dat het stukken goedkoper is dan het alternatief!
Wil je jouw lichaam goed ondersteunen zodat je beter in balans komt en klachten verminderen? Start dan vandaag nog met de laagdrempelige zelfstudie ‘gezond eten, voor de echte lekkerbek’. Hierin leg ik uit hoe ik de westerse voedingsleer heb gecombineerd met de Chinese voedingsleer. Zo kom jij ook weer, fysiek en mentaal, lekker in balans!
Als je een gezonder eetpatroon gaat starten en je verandert voedingsmiddelen, manier van bereiding of tijdstip, let dan goed op hoe je lichaam reageert. Hier leer je zoveel van! Heel veel succes en vooral plezier met gezonder eten in de zomer volgens de Chinese voedingsleer.
Liefs Renée